Lees voor

Unieke kans!

Alleen tijdens de kerstvakantie zijn de Fokker G.1 en de Fokker C.X te zien in Hangaar 8! Mis het niet en koop vast je ticket om je bezoek aan het NMM af te sluiten met een kijkje in Hangaar 8, om de toestellen met eigen ogen te zien!

Koop vast je museumtickets

Feitjes over de Fokker

Fokker G.1
Van de Fokker G.1 zijn er 36 gebouwd. Het toestel werd gestationeerd op Waalhaven en Bergen en ingezet tegen de Duitse Luftwaffe. Een aantal G.1's is in handen gevallen van de Duitsers, die ze daarna ingezet hebben om waarnemers op te leiden. Uiteindelijk is geen enkele G.1 bewaard gebleven. De G.1 die in Hangaar 8 te zien is, met registratie 330, is een replica. De orignele 330 moest na zware luchtgevechten bij Zevenbergen een noodlanding maken. Het toestel heeft daarvoor twee Duitse vliegtuigen neergeschoten.

Fokker C.X
De Fokker C.X werd ontwikkeld in opdracht van de Militaire Luchtvaartafdelingvan het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (ML-KNIL). Na een order van 13 stuks voor het ML-KNIL volgde in 1934 een order van 20 toestellen voor de Luchtvaartafdeling. De toestellen waren in 1940 onder meer gestationeerd op vliegveld Bergen. In vijf oorlogsdagen hebben de C.X's in totaal 29 operationele vluchten gemaakt. 

De Fokker C.X in Hangaar 8, met registratie 711, is een replica. Het toestel is gebouwd m.b.v. een frame van een Finse C.X en tekeningen afkomstig uit Finland, omdat het toestel daar in licentie werd gebouwd. De originele 711 is op 15 mei 1940 op Ruigenhoek door eigen personeel in brand gestoken.