Bijzonder object: gasmasker model B uit 1916

Bijzondere objecten genoeg in de collectie van het NMM: van de pauwenhelm uit de Qajar-dynastie tot een houten kanon waar je juist niet mee moet schieten. Benieuwd naar het bijzondere verhaal dat achter het nieuw verworven gasmasker uit 1916 schuilt?

Lees meer

Tank van de maand: AMX-13

De stoerste objecten in ons museum? Dat zijn natuurlijk onze tanks. We hebben ze in alle soorten en maten: van een klein Japans mini-tankje tot zwaargewichten als de Leopard 2A6 en de geduchte Tiger II. Om je aan al onze tanks voor te stellen dopen we elke tweede dinsdag van de maand om tot #TankTuesday! Deze maand in de kijker: de AMX-13!

Ontdek het hier

Vliegtuig van de maand: F-15 Eagle

Wist je dat er maar liefst 19 vliegtuigen aan het plafond hangen in het museum? Daarnaast staan er ook een aantal aan de grond, van een F-16 jachtvliegtuig tot de Breguet Atlantic maritiem patrouillevliegtuig. Om aandacht te geven aan deze gevleugelde collectie lichten we iedere maand een collectiestuk uit. Deze maand is dat de F-15 Eagle.

Lees meer

Verborgen parel: het Marokkaanse geweer van Napoleon

Wist jij dat… Napoleon speelde met het idee om een mogelijke militaire samenwerking met Marokko aan te gaan om zo samen Spanje te veroveren? En dat Marokko in de Napoleontische tijd geducht was door de verovering van Westerse schepen, waarvan de Christelijke bemanningsleden tot slaaf werden gemaakt?

Allebei plausibele redenen waarom Napoleon opdracht heeft gegeven om dit bijzondere wapen te laten maken. Benieuwd naar alle details over onze verborgen parel van de maand?

Ontdek hier meer