NF-5A Freedom Fighters van 315 squadron op de vliegbasis Twenthe (Bron: NIMH)

De Nederlandse Freedom Fighter

In de jaren zestig werden straaljagers alsmaar duurder. De Northrop-fabriek ontwikkelde een gevechtsvliegtuig dat eenvoudig te onderhouden was, economisch ingezet kon worden en relatief goedkoop was om te bouwen: de F-5 Freedom Fighter. In 1967 besloot Nederland er 105 aan te schaffen, als opvolger van de F84-F en de Lockheed T-33, en in afwachting van de F-104G Starfighter. Nederland had specifieke eisen waar de F-5 aan moest voldoen. Northrop wilde daar niet aan meewerken, maar Canadair wel. Uit alle modificaties ontstond de NF-5: de Nederlandse versie van de Freedom Fighter.

Groepsfoto van de Nederlandse vliegers voor de eerste High Flight (Bron: NIMH)

High Flight

Alle 105 NF-5’s werden op een bijzondere manier vanuit Canada naar Nederland overgebracht. Dit gebeurde met High Flights. Nederlandse vliegers stegen in de toestellen op vanaf de Canadese luchtmachtbasis Bagotville. Vervolgens vlogen ze via Goose Bay (Labrador), Sønderstrøm (Groenland), Keflavik (IJsland) en Lossiemouth (Schotland) naar Vliegbasis Twenthe. Dit was een afstand van 6.000 km. In totaal zijn er twintig van deze High Flights geweest, en alle NF-5’s zijn veilig overgekomen.

NF-5A's in verschillende kleurenschema's (Bron: NIMH)

Klein, licht, wendbaar

In vergelijking met andere jachtvliegtuigen uit de jaren zestig en zeventig is de NF-5 opvallend klein en licht. Dit zorgde ervoor dat het toestel bijzonder wendbaar was – erg belangrijk voor een tactische jachtbommenwerper, die luchtsteun moest geven aan grondtroepen. Ook qua betrouwbaarheid scoort de NF-5 hoog, onder meer dankzij de twee motoren: als er eentje uitvalt, kun je met de ander nog veilig landen. Ondanks deze goede eigenschappen is de NF-5 geen toptoestel. Het blijft bovenal een goedkope, eenvoudige straaljager die geen partij is voor de krachtige jachtvliegtuigen die er ook rondvlogen.

Specs

Krijgsmachtonderdeel: Koninklijke Luchtmacht
Periode: 1970-1991
Functie: Jachtbommenwerper
Bemanning: 1 (2 bij de NF-5B)
Fabrikant: Northrop
Motor: 2x General Electric J-85-CAN-15 met naverbrander
Max. Snelheid: 1.275 km/u
Actieradius: 2.600 km
Plafond: 14.500 m
Lengte: 14,36 m
Spanwijdte: 7,83 m
Leeggewicht: 4.750 kg
Bewapening: 2x G.M. M-39A.3 20mm-kanon, 2x tot 6x lucht-luchtprojectielen Sidewinder, LAU-3A Rocket Pods, rocket-bomb-dispenser.

Alfred Staarman
"De NF-5 is een prachtig toestel, dat naast het geweld van de Starfighter en de F-16 meer aandacht verdient!" Drs. Alfred Staarman, Hoofd Collectie NMM

Op 4 & 5 september rollen we de NF-5B naar buiten. Zo kun je zelf bekijken wat de verschillen zijn tussen de NF-5A en de tweezitsvariant!

Wil jij de NF-5 van dichtbij bekijken en jouw spot op Soesterberg maken? Reserveer dan nu jouw tickets voor het Zomeroffensief!

Meer informatie & tickets