Onze Phantom op de strip naast het museum (Foto: Frank Crébas)

MiG-killer

De F-4E Phantom II uit onze collectie is een MiG-killer. In september 1972 schoot dit toestel (toen in andere USAF kleuren, en niet in dienst van 32TFS) boven Vietnam een Noord-Vietnamese MiG-21 uit de lucht. Op de linker luchtinlaat van het toestel is een rode ster te zien, een symbool dat herinnert aan deze treffer.

Een Phantom II van het 32 TFS voor een shelter op Vliegbasis Soesterberg (Bron: NIMH)

Hypermodern wapen

De Phantoms van Soesterberg waren de eerste operationele Phantoms in heel Europa. Het 32 Tactical Fighter Squadron kreeg 18 van deze hypermoderne toestellen, van het type F-4E. Dit was het enige type Phantom dat was uitgerust met een boordkanon. Er waren twee bemanningsleden nodig om met het toestel te vliegen: vanuit de voorste cockpit bestuurde de vlieger het toestel. Achter hem zat de navigator/weapons system operator. Die bediende onder meer de radar-apparatuur, de wapensystemen en de sensoren.

Proefdraaien door een Mc Donnell Douglas F-4 Phantom II, van het 32 TFS, op vliegbasis Soesterberg (Bron: beeldbank NIMH)

De buren te vriend houden

De Phantom II was pijlsnel, kon goed klimmen en had een geavanceerde radar. Maar hij maakte ook een enorm kabaal, en produceerde veel rook. Soesterberg ligt in een dichtbevolkt gebied en de Phantom zorgde voor overlast. De Amerikaanse en Nederlandse luchtmacht namen maatregelen om de herrie te beperken. Zo werden de vliegtijden beperkt, mochten de Phantoms niet meer boven land door de geluidsbarrière breken, en door in de lucht bij te tanken hoefde er minder vaak te worden geland en opgestegen. Het meeste lawaai maakte het proefdraaien van de vliegtuigmotoren. Speciaal voor Soesterberg ontwikkelde een Amerikaans bedrijf daarom een enorme geluidsdemper. Dit was een soort huisje van acht meter hoog, waar de Phantom voor geparkeerd werd. Een systeem koelde de motor met water en akoestische panelen dempten het geluid. Een unieke en bijzondere oplossing!

Deze zomer weer te zien

De Phantom van het Nationaal Militair Museum heeft als registratienummer 67-0275. Dit toestel heeft nooit voor het 32 TFS gevlogen, maar heeft wel een heel bijzondere geschiedenis. Op 12 september 1972 vloog de Phantom een missie boven Vietnam. Daar onderschepten de vliegers, Lt. Kolonel Lyle L. Beckers en Eerste Luitenant Thomas M. Griffin, een Noord-Vietnamese MiG-21. Met hun boordkanon en een Sidewinder-raket haalden ze het vijandelijke toestel neer. Naar goed gebruik werd er een rode ster op de Phantom geschilderd, ter herinnering aan dit succes! Onze Phantom staat in het depot, maar tijdens het Soesterberg Zomeroffensief van 4 en 5 september kun je hem van dichtbij bekijken. Houd onze site in de gaten om tickets te kopen!

Het onmiskenbare silhouet van de Phantom (Foto: Frank Crébas)

Specs

Krijgsmachtonderdeel: USAF, 32 Tactical Fighter Squadron ‘Wolfhounds’
Periode: 1969-1978
Functie: Onderscheppingsjager of jachtbommenwerper
Bemanning: 2 (vlieger en radaroperateur)
Fabrikant: McDonnell Douglas
Motor: 2x General Electric J-79-GE-8 straalmotor met naverbrander
Max. Snelheid: 2.550 km/u
Vliegbereik: 1.750 km
Lengte: 17,75 m
Spanwijdte: 11,7 m
Leeggewicht: 12.926 kg
Bewapening: 1x Vulcan M-61 20mm kanon, 4x tot 6x lucht-luchtprojectielen van het type Sparrow III, Bullpup of Shrike

Alfred Staarman
"De Phantom is niet moeders mooiste, maar wel een bruut beest!" Drs. Alfred Staarman, Hoofd Collectie NMM

Wil jij de Phantom van dichtbij bekijken en jouw spot op Soesterberg maken? Bezoek dan 4 & 5 september ons Zomeroffensief!

Meer informatie & tickets