In themaruimte oorlogen

Fokker D.21: Nederlands gevechtstoestel uit de Tweede Wereldoorlog. De Fokker staat symbool voor de ongelijke strijd tijdens de meidagen van 1940.

De Brencarrier: een veelgebruikt rupsvoertuig tijdens de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indie. Elke militair die in gemotoriseerde patrouilles wordt verplaatst, kent het voertuig.

Mercedes Benz: patrouillevoertuig van de Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Hierin reden ze tijdens verkenningen en speciale missies.

Meer topstukken

Helm van Schelte van Aysma (1578-1637): de helm van een Friese kolonel uit het Staatse leger dat tegen de Spanjaarden vocht. De helm werd per toeval ontdekt toen conservator Jeroen Punt een kerkje in het Friese Schettens bezocht. De helm is te zien in de themaruimte ‘militairen’ in het NMM.

YPR: het standaard pantservoertuig van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnié-Herzegovina. Dit exemplaar is het enige overgebleven exemplaar met de daar gebruikte opstelling met mitrailleurs in plaats van het oorspronkelijk, veel zwaardere 20mm-kanon. Voor veel Nederlandse militairen is die lichte bewapening symbolisch voor hun beperkte mandaat. De missie eindigde dramatisch met de moord op meer dan 8.000 Bosnische moslims.

Hakenkruisvlag: oorlogstrofee van Nederlandse commando’s. Tijdens de Slag om de Schelde (2 oktober – 8 november 1944) veroveren Nederlandse commando’s deze vlag op de Duitse troepen.