
Groot materieel
Vanwege 75 jaar bevrijding pakken we groots uit. Naast de tentoonstelling ‘Hij of ik’ waarin je de persoonlijke verhalen van een Canadees en een Duitser beleeft, breiden we ons arsenaal uit met een bijzondere collectie groot materieel uit de Tweede Wereldoorlog.
Canadees én Duits
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheen een gigantische hoeveelheid materieel op het strijdtoneel. Welke middelen hadden de geallieerden en de Duitsers tot hun beschikking in de strijd om West-Europa?
Om ook dit verhaal goed te kunnen vertellen hebben we in het Arsenaal van het museum een selectie geallieerd én Duits materieel opgesteld, recht tegenover elkaar. Van de gevreesde Duitse Königstiger tot het slimme, door de Canadezen gebruikte, amfibievoertuig Buffalo. Plan jouw bezoek aan het NMM en ontdek ze snel!




Lijnrecht tegenover elkaar
In ons speciale WOII-cluster staan diverse voer- en vaartuigen van geallieerde en Duitse zijde lijnrecht tegenover elkaar.
De objecten komen uit eigen collectie van het NMM, maar ook uit andere collecties in binnen- en buitenland en zijn – direct of indirect – bij de bevrijding van Nederland betrokken geweest.
Canadees/geallieerd materieel
LVT-4 Buffalo amfibievoertuig, M29C Weasel amfibisch rupsvoertuig, Archer Valentine anti-tank, Wasp Mk.II vlammenwerper, Daimler Dingo Mk.II verkenningsvoertuig, Chevrolet C15A vrachtwagen, GMC DUKW 353 amfibievoertuig, GMC/Chevrolet Staghound T17E gepantserd verkenningsvoertuig, BSA M20 koeriersmotor, GMC Otter licht verkenningsvoertuig, Beaverette gepantserd verkenningsvoertuig.
Duits materieel
V1 vliegende bom, V2 raket, V1 Fieseler 103 Reichenberg (bemande V1), Tiger II (Köningstiger), Schwimmwagen type 166, NSU Sd. Kfz 2 Kettenkrad (voluit Kettenkraftrad), raketwerper ‘Puppchen’, RW 43 anti-tank geschut, Flak 37 kaliber 88 luchtafweerkanon, ‘Nebelwerfer’ raketwerper, BMW R12 met zijspan, de straalmotor en lanceertafel van een V2 raket.

Het gezicht achter de strijd
Naast de tentoonstelling van grote objecten uit de strijd om de bevrijding, belichten we deze strijd met de tentoonsteling Hij of ik juist vanuit twee persoonlijke gezichtspunten: door de ogen van zowel een Canadese, als een Duitse soldaat. Hoe hebben zij de strijd beleefd? Wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hun verhaal. Hun emoties.
De tentoonstelling Hij of ik is een indrukwekkende audiovisuele tour langs enkele levensechte diorama’s en de persoonlijke objecten van Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten.

Maak je bezoek compleet
Wat veel mensen niet weten is dat je je bij ons makkelijk een halve dag (of langer!) doorbrengt en dat er bijvoorbeeld ook voor kinderen veel te doen is. Voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Hij of ik’ moet je rekenen op een doorlooptijd één uur, de tentoonstelling kent een adviesleeftijd vanaf 12 jaar.
Toe aan een pauze? Bezoek onze espressobar of restaurant voor een heerlijke kop koffie, een lekkere koek, of uitgebreide lunch.