Van 28 april t/m 13 mei is het meivakantie in het NMM! Er is weer van alles te doen. Word jij blij van een ritje in de mini-tank over het spannende parcours? Of ben je benieuwd naar de verhalen van vijf kinderen uit de Tweede Wereldoorlog? Bezoek dan de Klas van '45! Iets anders doen? Bekijk de mogelijkheden hieronder!

Kinderroute

Ken jij Willem van Oranje? Leer hem écht kennen in het museum! Speciaal voor kinderen is er de kinderroute. Pompey, de hond van Willem, heeft zich op 7 plekken verstopt. Zoek Pompey en doe de opdrachten in je boekje.  Zo beleef je met een VR-helm een zwaardgevecht, ontdek je het lievelingseten van Willem, waag je misschien wel een dansje en speur je naar de wapens uit de tijd van Willem. Heb je alle opdrachten gedaan? Dan ligt er een verrassing voor je klaar. 

Bij de kinderroute hoort het boekje WILLEM. Kosten € 2,50 per stuk.

Route van de vrijheid

Op 5 mei viert Nederland de bevrijding door de geallieerden, waarmee in 1945 een einde kwam aan de Duitse bezetting van ons land. 

Vrijheid is er in vele vormen, zoals fysieke vrijheid, politieke vrijheid of gewetensvrijheid. Over welke vorm mensen ook spreken, één ding is helder: vrijheid moet worden verdedigd tegen onvrijheid.

In het NMM wordt het verhaal van de Nederlandse krijgsmacht verteld vanuit verschillende perspectieven. Ontdek met het boekje (in het museum verkrijgbaar bij de kassa) diverse periodes uit de geschiedenis waarin is gestreden voor vrijheid.

Klas van '45

Beleef de verhalen van vijf kinderen uit de Tweede Wereldoorlog alsof je er zelf bij bent. Hoe voelt Jack zich als hij zijn slaapkamer aan een Duitse soldaat af moet staan? Wat schrijft Corrie aan haar vader die gevangen zit in kamp Amersfoort? Hoe vindt de vader van Ad zijn familie terug tijdens de bevrijding? 

De Klas van ’45 is een interactieve belevingstour die start in een klaslokaal uit de jaren veertig. Je neemt plaats in de schoolbanken en wordt voorgesteld aan de kinderen Cor, Jack, Frits, Corrie en Ad. Na een korte kennismaking stap je door één van de vijf deuren uit de klas en maak je een reis door de verhalen van de kinderen. De ontroerende scenario’s zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. 

 • Tijden: dagelijks om 13.30 en 15.00 uur.
 • Duur: circa 1 uur
 • Locatie: Begane grond, tegenover de workshopruimte en nabij Xplore
 • Adviesleeftijd: 8+
 • Aanmelden voor deze gratis tour kan bij entreebalie

Mini-tank rijden en meerijden op militaire voertuigen

Ben jij een echte tankcommandant? Neem plaats in de minitank en rijd een rondje over de mooiste tankbaan van Europa! Voor kinderen, maar ook voor volwassenen leuk.

 • Tijd: dagelijks tussen 10:30 en 16:30 uur
 • Tickets (€ 7,50) te koop bij de buitenkassa (alleen pinnen). Vooraf reserveren helaas niet mogelijk.

Je kunt ook meerijden op verschillende militaire voertuigen in de Arena, waaronder een amfibisch rupsvoertuig (M688), de DAF YA-126 en de YA-328 Dikke DAF*. 

 • Tijd: dagelijks tussen 11:00 en 16:30 uur
 • Prijs: vanaf €5,- per persoon;

*) onder voorbehoud, helaas gaat er wel eens wat kapot.

Tankparade

Kom kijken naar een kleine parade van diverse tankvoertuigen (Leopard 1V, M578 bergingstank, AMX Pra en de PRTL) in de Arena op het buitenterrein.

 • Datum: zaterdag 28 april en donderdag 10 mei
 • Tijd: 14:00 uur

Speeddaten met veteranen

Kom op 5 en 6 mei speeddaten met veteranen en luister naar hun boeiende en indrukwekkende verhalen. Wat wil jij een veteraan vragen? Stel alle vragen die hebt aan een van de veteranen!

 • Datum: zaterdag 5 en zondag 6 mei
 • Tijd: tussen 11:00 en 12:30 uur en tussen 13:30 en 15:00 uur