Lees voor

Het NMM is samen met 11 Nederlandse musea vertegenwoordigd in de Canon van Nederland. Het gezamenlijke doel is met elkaar de geschiedenis van Nederland te laten zien. Van de deelnemende musea worden hiermee verschillende topstukken in de schijnwerpers geplaatst. Lees hieronder welke topstukken dat bij ons zijn.

In themaruimte 'Oorlogen'

De Brencarrier: een veelgebruikt rupsvoertuig tijdens de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indie. Elke militair die in gemotoriseerde patrouilles wordt verplaatst, kent het voertuig.

Fokker D.21: Nederlands gevechtstoestel uit de Tweede Wereldoorlog. De Fokker staat symbool voor de ongelijke strijd tijdens de meidagen van 1940.

Mercedes Benz: patrouillevoertuig van de Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Hierin rijden ze tijdens nachtelijke verkenningen en speciale missies.

In themaruimte 'Oorlogen'

Hakenkruisvlag: oorlogstrofee van Nederlandse commandos'. Tijdens de Slag om de Schelde (2 oktober - 8 november 1944) veroveren Nederlandse commando's deze vlag op de Duitse troepen.

In het Arsenaal

Helm van Schelte van Aysma: een Nederlandse kolonel uit de Tachtigjarige Oorlog. Deze helm is van Schelte Aysma (1578-1637), een Friese kolonel uit het Staatse leger dat tegen de Spanjaarden vocht.

YPR: het standaard pantservoertuig van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnié-Herzegovina. Dit exemplaar is nog het enige met ed daar gebruikte opstelling met mitrailleurs in plaats van het oorspronkelijk, veel zwaardere 20mm-kanon. Voor veel Nederlandse militairen is die lichte bewapening symbolisch voor hun beperkte mandaat. De missie eindigde dramatisch met de moord op meer dan 8.000 Bosnische moslims.

De objecten zijn in het museum te herkennen aan de oranje sticker op de vloer. Bij de kassa is een brochure van de Canon van Nederland alsook een flyer met de teksten over de geselecteerde topstukken verkrijgbaar.

Let op: reserveer vooraf je bezoek en draag een mondkapje. Reserveer je tickets online.