Lees voor

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Willem van Oranje speelde hier een belangrijke rol in. Hij legde de basis voor het ontstaan van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden. De tentoonstelling 'Willem' geeft een uniek beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als veldheer voordat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak.

Over Willem

De tentoonstelling toont het leven van de jonge Willem vanaf het jaar dat hij de titel Prins van Oranje erft en als 11 jarige jongen naar de Nederlanden komt. In de tentoonstelling leer je Willem écht kennen. Wie was hij, hoe leefde hij? Hoe voerde je oorlog in die tijd? Duidelijk wordt hoe hij de leider van de Opstand werd, en waarom hij gezien wordt als Vader des Vaderlands.

Er is een speciale kinderroute, deze maakt de tentoonstelling leuk voor jong én oud. 

Op dinsdag 24 april 2018 opent Zijne Majesteit Koning Willem Alexander de tentoonstelling 'Willem'. 

Klik hier voor persinformatie

Bestel tickets

Topstukken

Bijzondere stukken uit binnen- en buitenland, sommige nog nooit eerder getoond aan het publiek.

Pronkbeker Maximiliaan van Egmont

Deze vergulde zilveren beker is door keizer Karel V geschonken aan de schoonvader van Willem. Gemeente Veere

De bevelhebbersstaf

Deze staf is buitgemaakt door de Spanjaarden. Deze is tijdens onderzoek getraceerd en voor het eerst te zien in Nederland. Centre Borja, Spanje.

Portret Anna van Egmont

De portretten van Willem en Anna zijn weer even samen. De pendant van het schilderij van Willem komt speciaal uit Italië. Palazzo Ducale, Mantova

Bordspel triktrak

Speelschijven voor triktrak met miniatuurportretten van Willem, Lamoraal van Egmont, graaf Van Horn en Karel V. Staatliche Kunstsammlungen, Dresden.

Het Wilhelmus

Een van de mooist uitgevoerde versies van ons volkslied. Koninklijke Bibliotheek, Brussel.

Tafelmes Willem

Een van de weinige nog bestaande objecten uit persoonlijk bezit van Willem van Oranje. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

Smeekschrift der Edelen

Tijdens het aanbieden van het Smeekschrift aan landvoogdes Margaretha van Parma viel voor het eerst de naam geus. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

Kinderharnas

Alleen voor kinderen uit vorstelijke geslachten werden deze kostbare harnassen gemaakt. Koninklijk Museum Leger- en Krijgsgeschiedenis, België.

Vrede Cateau-Cambrésis

Op dit bijzondere Italiaanse paneel wordt de Vrede van Cateau-Cambrésis uitgebeeld. Willem was hierbij aanwezig. Museo delle Biccherne, Siena.

De mode van Willem & Anna

Levensechte kunstwerken van Isabelle de Borchgrave

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte kunstenares Isabelle de Borchgrave de kostuums van Willem en Anna na, helemaal van papier! De kostuums zijn geïnspireerd op de portretschilderijen van Anthonius Mor uit 1555, welke ook in de tentoonstelling te zien zijn. De schitterende kostuums laten de bezoeker wegdromen naar de tijd aan het hof. Isabelle de Borchgrave is onder andere bekend van de prachtige kostuums van de Italiaanse familie De Medici.  

Bevelhebbersstaf Willem van Oranje

Uniek object komt eenmalig naar Nederland voor de tentoonstelling 'Willem'

Tijdens onderzoek voor deze tentoonstelling 'Willem' werd in 2016 een spectaculaire vondst gedaan. Zo werd het bestaan ontdekt van een bevelhebbersstaf van Willem van Oranje die volledig in de vergetelheid was geraakt. Daarna begon een spannende zoektocht naar de verblijfplaats van deze staf, die ongeveer een jaar duurde. Het komt niet vaak voor dat tijdens onderzoek voor een tentoonstelling een vergeten object wordt getraceerd dat verbonden is aan Willem van Oranje en de ontstaansgeschiedenis van Nederland.

De vondst van de staf leidde in 2017 al tot veel aandacht in de internationale pers toen deze op 22 juni in Rome werd getoond aan Koning Willem-Alexander. Dit gebeurde op initiatief van de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel te Rome, Prins Jaime de Bourbon de Parme, de zoon van Prinses Irene, tijdens het staatsbezoek van de Koning aan het Vaticaan

Kinderroute

Maak kennis met Pompey, het hondje van Willem en Anna en ga op avontuur door de tentoonstelling!

Bij de kassa is het speurboekje verkrijgbaar voor kinderen tot 12 jaar. 

Boek Willem van Oranje

Willem van Oranje - De jonge prins als edelman en militair

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers de uitgave Willem van Oranje. De jonge prins als edelman en militair van drs. Jeroen Punt en dr. Louis Ph. Sloos, beide conservator bij het NMM. Voor deze grote internationale tentoonstelling over Willem van Oranje en in het bijzonder diens jonge jaren, is een grote hoeveelheid objecten bij elkaar gebracht waarvan vele nooit eerder voor het publiek te zien zijn geweest. Van het grote aantal objecten uit het buitenland zijn de meeste zelfs nooit eerder in Nederland geweest. Al deze bijzondere stukken zijn in dit boek beschreven en afgebeeld.

Bestel het boek

Welkom op de Willem expo
Scroll naar beneden

Willem the movie

welkom

willem