Lees voor

Op 15 september 2016 arriveerde bij het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg een unieke Amerikaanse vlag, die is gevoerd tijdens D-Day in 1944. De vlag werd met militair ceremonieel ontvangen in aanwezigheid van (toenmalig) minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer 20 Amerikaanse Tweede Wereldoorlog veteranen. Op 9 november 2018 is bekend geworden dat de vlag in het volgend jaar misschien wel terug naar huis gaat, wat zou betekenen dat de Amerikaanse president Trump de vlag komt ophalen. T/m 1 juni is de vlag in ieder geval nog te zien in het NMM.

Het verhaal van de D-Day vlag. (video gemaakt door veilinghuis)

De Amerikaanse 48-sterren vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa. Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Van der Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

In juni 2016 verwierf een Nederlandse familie de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag op een veiling. De vlag staat voor de familie symbool voor de offers die geallieerde soldaten hebben gebracht voor de vrijheid van Europa. Deze vrijheid is nooit vanzelfsprekend, ook nu niet. De vlag wordt in langdurig bruikleen gegeven aan het NMM en op verzoek van de familie ondersteunt het ministerie van Defensie de aankomst van de vlag in Nederland. Defensie wil haar dankbaarheid tonen voor de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid, hetgeen met deze vlag wordt verbeeld. Het Nationaal Militair Museum zal de vlag op speciale wijze tentoonstellen met aandacht voor zowel de D-Day invasie in Normandië als ook de symboliek van de Amerikaanse vlag. 

Deel deze pagina

Let op: T/m 12 juli bezoek uitsluitend na online reserveren. Kom je na 12 juli? Dan is reserveren niet meer nodig. Reserveer eenvoudig via onze ticketpagina. Óók als je al een geldig toegangsbewijs hebt.