Lees voor

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het NMM

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Nederlands decoratiestelsel is tot 9 december 2015 de expositie '200 jaar Koninklijk onderscheiden' te zien in het museum. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag. Een deel van de tentoonstelling is ook online te zien via deze link.

De expositie vertelt het verhaal bij de verschillende Koninklijke onderscheidingen en het Nederlandse decoratiestelstel zoals we dat nu kennen. Het begint in 1815 wanneer Koning Willem I een tweetal onderscheidingen instelt: de Militaire Willems-Orde voor militaire dapperheid en de Orde van de Nederlandse Leeuw voor civiele verdiensten. In 1892 wordt daar de Orde van Oranje-Nassau aan toegevoegd. Deze onderscheiding beloont verdiensten voor de Nederlandse maatschappij. 

Bij het verhaal worden de verschillende Koninklijke onderscheidingen tentoongesteld en kun je kennis maken met een aantal bekende, en minder bekende gedecoreerden. Stuk voor stuk zijn deze onderscheidingen prachtige meesterwerkjes. Koninklijke onderscheidingen vergen een hoge mate van precisie en vakmanschap en worden al decennia lang vervaardigd door ervaren zilversmeden van de Koninklijke Nederlandse Munt

De tentoonstelling '200 jaar Koninklijk onderscheiden' is te vinden op de begane grond in het Arsenaal, tegenover de trap bij/naar het entreegebied. 

Deel deze pagina