Lees voor

Koning Willem-Alexander opende vandaag Nationaal Militair Museum

Unieke Apache demo bij opening voor publiek op 13 december

Koning Willem-Alexander opende vandaag het Nationaal Militair Museum (NMM) in Park Vliegbasis Soesterberg. Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel, indrukwekkende kanonschoten en ferme kreten van de aanwezige militairen, zakte het laatste deel van het NMM logo uit het 17 meter hoge plafond. De koning maakte hiermee het logo compleet en verklaarde het museum officieel voor geopend.
In het Nationaal Militair Museum komt het publiek op maar liefst 35.000 vierkante meter in aanraking met persoonlijke, waargebeurde verhalen uit verschillende perioden, geïllustreerd door een uitgebreide en daadwerkelijk gebruikte collectie van de Nederlandse krijgsmacht. Deze collectie -van pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks tot uniformen, schilderijen, oude drukwerken en gebruiksvoorwerpen- is een samenvoeging van de objecten uit het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Delftse Legermuseum.
In het weekend van 13 en 14 december opent het museum haar deuren voor het publiek.
 

De Koning opent het Nationaal Militair Museum. Foto: NMM / Anne Reitsma

Vrede niet vanzelfsprekend
Langs een haag van 100 militairen van de vier Krijgsmachtdelen kwam Koning Willem-Alexander het indrukwekkende museum binnen, verwelkomd door onder andere minister van Defensie mevrouw J. Hennis-Plasschaert. Na het openingswoord van museumdirecteur Hedwig Saam en een speech van Paul van Vlijmen, directeur van de overkoepelende Stichting Defensiemusea, gaf de minister een lezing met als thema ‘Eén Leven’. Zij ging in op de onderwerpen ‘Mens & Maatschappij’, ‘Militair centraal’ en ‘Respect’.
“Onze krijgsmacht is een toekomstgerichte organisatie die steeds weer bezig is om zich te vernieuwen. De lange en bewogen geschiedenis die de krijgsmacht kent, heeft onmiskenbaar geleid  tot de kwaliteit van vandaag.
Het Nationaal Militair Museum herinnert ons er aan dat leger en vloot tot de oudste instellingen van de Nederlandse staat behoren en dit museum vertelt én verbeeldt het verhaal van ons militaire verleden.  Die geschiedenis doet er toe en blijft ons achtervolgen, bezighouden, verontrusten, boeien, ontroeren en fascineren. Dit Nationaal Militair Museum beschouw ik als een erkenning voor het werk van de Nederlandse krijgsmacht”
, aldus Hennis-Plasschaert.
Hierna volgde de officiële openingshandeling en werd Koning Willem-Alexander rondgeleid langs de prachtige collectie.
Directeur Hedwig Saam: “Het Nationaal Militair Museum wil overbrengen dat vrede een niet vanzelfsprekend groot goed is en laat dan ook de waardevolle rol zien die de krijgsmacht speelt in de samenleving. Tijdens de rondleiding hebben we ook de gelegenheid gehad om de koning duidelijk te maken dat we met het museum de verbinding tussen de krijgsmacht van toen & nu en de hedendaagse maatschappij zichtbaar maken.
 

Unieke Apache helikopterdemo
Op zaterdag 13 en zondag 14 december is het feestelijke openingsweekend voor publiek. “Wij staan na alle drukke voorbereidingen, te popelen de deuren te openen voor het publiek. Er zijn ontzettend veel extra activiteiten, zoals onder andere de unieke Apache demonstratie, dus wees van harte welkom,” aldus Van Vlijmen.
Op zaterdag 13 december is er rond 12.00 uur een indrukwekkende demo te zien van de Apache gevechtshelikopter (301 squadron). Het Apache Solo Displayteam bestaat uit twee piloten, twee coaches en zeven techneuten. De piloten vliegen met ruim 360 km/uur, maar het zijn buiten de snelheid vooral de compacte manoeuvres die laten zien waar een gevechtsheli toe in staat is.
De Apache is van levensbelang voor de ondersteuning van grondtroepen. De demo teamleden zijn als luchtmachtmilitair inzetbaar voor vrede en veiligheid, zoals de afgelopen jaren in Afghanistan en Irak en nu in Mali. De show maakt onderdeel uit van publieke presentatie van defensie om jongeren te enthousiasmeren voor werken bij de luchtmacht.

Realisatie
In opdracht van het Ministerie van Defensie heeft Heijmans het nieuwe Nationaal Militair Museum gerealiseerd. Heijmans werkt in een zogenaamde DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) overeenkomst de komende 25 jaar samen met het ministerie aan het succes van het museum. Heijmans heeft haar disciplines integraal in dit project samengebracht en tevens zijn partners van buitenaf betrokken. Zij richten zich met hun expertise op kernactiviteiten van architectuur en museale inrichting tot en met beveiliging en horeca. 

Download hier het persbericht.

Bekijk hier de persfoto's van de opening.

Deel deze pagina