Het kanon, vanaf nu te zien in het museum.

Uniek in zijn soort

Het middeleeuwse kanon, een veldslang, is omstreeks 1928 gevonden in de Paardengracht. Daarna heeft het dienst gedaan als schamppaal, een buffer ter bescherming van een van de hoeken van de Zandpoort. De ouderdom wordt gesteld tussen 1490 en 1510. Het unieke van dit exemplaar is de lengte van 3.70 meter in verhouding tot de diameter (kaliber). Voor Nederland de enige bekende in deze afmetingen met deze datering.

Na een periode op de binnenplaats van het St. Elisabeth Weeshuis te hebben gelegen, is het kanon later in de Kasteeltuin terechtgekomen. Daar lag hij jarenlang in weer en wind. Om verder verval te voorkomen is besloten het kanon binnen te plaatsen en tentoon te stellen in het NMM. Daar krijgt het kanon een plaat in het cluster over de vroege artillerie.

Replica blijft behouden voor Culemborg

Nadat het kanon in 2019 in Culemborg werd opgehaald is deze eerst naar de bronsgieter gebracht. Een bronzen replica is één op één gegoten, inclusief de oneffenheden die op het origineel zijn ontstaan. Om het verhaal van de middeleeuwse artillerie te blijven vertellen wordt deze replica in de Kasteeltuin teruggeplaatst. Het affuit (onderstel) wordt gemaakt door leerlingen houtbewerking van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg.

Een mooie samenwerking tussen Gemeente en museum!