Het kanon, vanaf nu te zien in het museum.

Uniek in zijn soort

Het middeleeuwse kanon, een veldslang, is rond 1928 gevonden in de Paardengracht. Daarna heeft het dienst gedaan als schamppaal, een buffer ter bescherming van één van de hoeken van de Zandpoort. Het kanon komt uit 1490 – 1510. Het kanon is uniek vanwege de lengte van 3.70 meter in verhouding tot de diameter (kaliber). Dit is voor Nederland het enige tot dusver bekende exemplaar in deze afmetingen met deze datering.

Na een periode op de binnenplaats van het St. Elisabeth Weeshuis te hebben gelegen, is het kanon later in de Kasteeltuin terechtgekomen. Daar lag hij jarenlang in weer en wind. Om verder verval te voorkomen is besloten het kanon binnen te plaatsen en tentoon te stellen in het NMM. Daar krijgt het kanon een plaats in het cluster over de vroege artillerie.

Replica blijft behouden voor Culemborg

Het kanon is in 2019 in Culemborg opgehaald waarna het eerst naar de bronsgieter is gebracht. Een bronzen replica is één op één gegoten, inclusief de oneffenheden die op het origineel zijn ontstaan. De replica is in de Kasteeltuin in Culemborg geplaatst om zo het verhaal van de middeleeuwse artillerie op deze plek te blijven vertellen. Het affuit (onderstel) is gemaakt door leerlingen Houtbewerking van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg.

Een mooie samenwerking tussen Gemeente en het NMM!