Video: militairen worden opgeleid bij het Defensie Opleidings- en Trainingscentrum

Militairen springen bij

In het verleden heeft defensie bij verschillende grote rampen klaargestaan om in binnen- en buitenland te ondersteunen en hulp te verlenen. De afgelopen jaren zijn Nederlandse militairen op uitzending geweest om steun te verlenen na aardbevingen en andere natuurrampen. Ook de inzet na de MH-17 ramp is een goed voorbeeld van hoe Defensie hulp verleent voor de gehele maatschappij, en niet alleen voorbereid is op oorlogsomstandigheden.

Strijd tegen COVID-19

Sinds de uitbraak van de coronapandemie ondersteunt defensie andere organisaties op vele verschillende manieren in de strijd tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van intensive care capaciteit van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het ondersteunen van distributiecentra van voedselbanken en het inzetten van militair medisch personeel. Ook het het door corona getroffen Caribische gedeelte van Nederland kon rekenen op ondersteuning van Defensie met de inzet van het grootste marineschip: Zr.Ms. Karel Doorman.

Militairen helpen met vaccineren

Ook in de laatste fase van de strijd tegen corona kan een beroep worden gedaan op defensie. De werkzaamheden die de militairen uit kunnen gaan voeren zijn divers, zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM: ‘We hebben militairen die medisch zijn opgeleid, maar het is een breed palet aan mogelijkheden. Logistieke ondersteuning en ook bewakingsondersteuning kan plaatsvinden en sinds januari zijn 1.000 militairen uit de hele krijgsmacht beschikbaar om in te zetten op zowel test- als vaccinatielocaties. Bijspringen op COVID-testlocaties gebeurde al eerder, maar het is voor het eerst dat militairen worden ingezet op vaccinatielocaties in Nederland.

Ben jij klaar om er weer op uit te gaan? Zaterdag 5 juni openen wij onze deuren weer. Reserveren van tickets/tijdsloten is mogelijk vanaf maandagmiddag 31 mei.

Reserveer hier