Zwarte sjako Model 1831 'Hoedje van papier'

Achtergrond

Toen in 1830 de Belgische Opstand uitbrak stuurde Nederland een leger om de opstand de kop in te drukken. Vanwege de Belgische afscheiding gingen veel troepen verloren doordat Belgen, in dienst van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, overliepen naar een Belgisch leger. Daarnaast raakte het leger voorraden kwijt in magazijnen in de Zuidelijke Nederlanden waardoor er tekorten ontstonden.
Het grote aantal Nederlandse dienstplichtigen dat werd opgeroepen moest snel een uniform krijgen. Omdat er niet genoeg reguliere hoeden waren (sjako’s van vilt en leer), is deze goedkope en eenvoudig te maken versie ontstaan.

De hoedenfabrikant van de koning, J. Leenaarts te Utrecht, kreeg op 27 december 1830 van generaal baron Tindal de opdracht een sjako te ontwerpen. Deze moest bestand zijn tegen sabelhouwen en regen, maar bovenal moest er in korte tijd een groot aantal van geleverd kunnen worden. De volgende morgen ontving de generaal reeds een model, op 2 januari werden dertig standmodellen afgeleverd, en op 5 januari werd de order verstrekt. Er werden duizenden exemplaren van dit type sjako aangemaakt, onder andere voor plattelandsschutters en nieuw opgekomen miliciens.

Hoedje van papier

De oorsprong van de melodie van het lied is gebaseerd op een militaire trommars en waarschijnlijk heeft deze zwarte sjako ‘hoedje van papier’ daar ook wat mee te maken.

Het hoedje uit onze collectie is op zaterdag 27 februari 2021 aanwezig bij ‘Het grote defensiedebat 2021′, waar het symbool staat voor de risico’s van (verdere) bezuinigingen op defensie.

Het debat is hier live te volgen vanaf 10.30 uur. Sprekers zijn onder anderen ’s lands hoogste militair, Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Gerben Edelijn, de CEO van het high tech bedrijf Thales Nederland.

Sjako collectie Nationaal militair museum Soesterberg

Verder lezen over deze sjako en andere objecten in onze collectie? Duik in onze digitale database!

Ontdek meer