Nieuwsbericht
4 december 2023 - Deel 2

Het winternummer 2023 van het NMMagazine komt eraan!

De drukproef van het nieuwste NMMagazine (jaargang 9, nummer 3) is voor commentaar door de redactie ontvangen. Dat betekent dat deze editie binnen enkele weken bij de Vrienden op de mat ligt. Dit keer met de volgende artikelen:

  • Marinevlieger in oorlogstijd – het verhaal van Kapitein ter zee vlieger Bastiaan Sjerp
  • Niet te weinig, wel te laat – beproeving en invoering van een houwitser voorafgaand WOII
  • Das Kukuckspanzer – een Duitse uitdrukking voor een Frans voertuig in Nederlandse dienst
  • Van twee – naar driedimensionaal Hr. Ms. Karel Doorman (r81) – een stukje nostalgie
  • Gamechanger – column Dirk Staat over de relatie tussen de conflicten in Oekraïne en Gaza
  • Boekbesprekingen van twee recent verschenen boeken
  • Een terugblik op de laatste Vriendendag in het Airborne Museum in Oosterbeek
  • Kerstgroet Mostar Oost Joegoslavië december 1993

Uit de laatste digitale nieuwsbrief

Het voormalige F-16 testvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, de ‘Orange Jumper’, is sinds dit jaar een waardevolle aanvulling in de collectie van het NMM. Het was nog niet te bezichtigen, tot een paar weken geleden. Vrijdag 10 november was een nightshoot georganiseerd voor het schieten van sfeervolle plaatjes. Zaterdag 11 november stond in het teken van expert lezingen en de static van dit iconische toestel. Dankzij de immer actieve fotograaf/filmer van de Vrienden, Chris van der Meij, kunnen we u hiervan laten meegenieten. Kijk ‘NMM: Meet and Greet en Nightshoot F-16 Orange Jumper, teststraaljager van de luchtmacht 2023’ op YouTube.

Bekijk de video 'NMM: Meet and Greet en Nightshoot F-16 Orange Jumper'

Nieuwsbericht
4 december 2023 - Deel 1

Nieuwe minimum financiële bijdragen per 1 september 2023

Zoals al eerder gemeld heeft het bestuur van de Stichting Vrienden Nationaal Militair Museum helaas moeten vaststellen dat de tot nu toe gevraagde jaarlijkse minimum financiële bijdrage van Vrienden, niet langer kostendekkend is. Hiermee staat het doel van de stichting, het ondersteunen van het NMM bij aankopen en onderhoud van de collectie, onder druk. Daarom is besloten tot het vragen van een hogere, jaarlijkse minimum bijdrage aan reguliere donateurs en gezinsdonateurs. De bedragen voor jeugddonateurs (nog geen 19 jaar op 1 januari 2024) blijven ongewijzigd.

De minimumbedragen wijzigen als volgt:

Donateur                            was €20,-          wordt €25,-

Gezinsdonateur               was €35,-          wordt €45,-

Jeugddonateur                 was €15,-           blijft €15,-

We begrijpen dat dit een onwelkome boodschap is, maar al sinds de opening van het NMM in december 2014 was de door de Stichting Vrienden gevraagde minimum bijdrage ongewijzigd. De toelichting op dit besluit is beschreven in het zomernummer van het NMMagazine 2023.

Een verhoging van de gevraagde bijdrage kan natuurlijk een impact kan hebben op onze donateurs, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit een noodzakelijke stap is om onze Stichting gezond te houden. Hierdoor kunnen de Vrienden de voordelen blijven houden zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was, maar kan ook het NMM ondersteund blijven worden. We blijven rekenen op uw steun!

Nieuwsbericht
najaar 2022

Voortgang restauratie vliegboot Catalina op video

De Stichting Neptune Association restaureert in Nieuw-Vennep de Amfibische vliegboot Consolidated PBY-5A ‘Catalina’. Dit vliegtuig behoort tot de collectie van het NMM. Klik hier voor alle details over het toestel.

De restauratie is een langlopend project onder leiding van Prudent Staal. Onze vriend/fotograaf/filmer Chris van der Meij en tevens Vrijwilliger Bijzondere Opdrachten bezoekt regelmatig de werkzaamheden en legt de voortgang van de restauratie op video vast. Met digitale nieuwsbrieven worden de video’s gedeeld met de Vrienden van het NMM.

Voor liefhebbers en andere geïnteresseerden, nog even alle afleveringen op een rijtje. Veel kijkplezier!

Amfibische vliegboot Consolidated PBY-5A 'Catalina'

Video's

Eerdere nieuwsberichten