Nieuwsbericht
8 mei 2023

Lentenummer 2023 NMMagazine verstuurd

Een gloednieuw NMMagazine (jaargang 9, nummer 1) is onderweg naar de Vrienden!

Naast het gebruikelijke voorwoord van de voorzitter, dit keer de volgende onderwerpen:

 • Drie Adelborsten maken kennis met een andere marine, deel: II – een inkijkje bij de waterjagers van de buren
 • De Duitsers houden de Russen (voorlopig) tegen – 80 jaar geleden in de Oekraïne
 • Verborgen juweeltjes – de privéverzameling van schrijver en verhalenverteller Jan Carel van Dijk
 • Postduiven in militaire dienst, Deel: I – Vogels met heimwee of dappere dieren?
 • Voortgang restauratie vliegboot Consolidated PBY Catalina (16 – 212)
 • “Je compte sur vous”, een episode uit de slag bij Waterloo – vanuit verschillende gezichtspunten
 • FLY-by-wire…en… Doe meer-by-wire – niet alleen in de lucht, maar ook op de grond!
 • De Citroën HY 1600 1 tons ziekenauto 4 x 2 – Een witte vierkante ziekenauto op een patatkraam onderstel?
 • Ziekenkar Kromhout (1879) – doen met de beschikbare middelen van toen!
 • Samenvatting Beleidsvisie Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD)
 • Tegeltjes wijsheid – een stukje geschiedenis in Delfts blauw
 • Ingezonden reacties op “de ouwe stompstok”
 • Column conservator NMM Dirk Staat “Attrition & Proxy” over de oorlog in Oekraïne
 • Vriendendagen 2023

Houdt die brievenbus in de gaten!

Nieuwsbericht
24 april 2023

Terugblik op de voorgangers van het Nationaal Militair Museum en een oproep

In de aanloop naar de oprichting en de opening van het Nationaal Militair Museum in 2014, sloten het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum ruim 10 jaar geleden hun deuren.

Van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum is heel veel fotomateriaal bewaard gebleven. Een deel daarvan is gepubliceerd in het fotoboek “Herinneringen aan een Bevlogen Tijd”. Veel van het oorspronkelijke fotomateriaal uit die tijd is in handen gekomen van Chris van der Meij, de altijd actieve fotograaf/filmer van de Vrienden. Hij heeft hiermee een vierluik met mooie beelden samengesteld. De Vrienden ontvangen dit vierluik vanaf vrijdag 28 april ’23 eens in de twee weken met een linkje via e-mail. Ook kunt u later op deze nieuwspagina een overzicht van dit vierluik verwachten.

Het zijn mooie documenten in de aanloop naar alweer 10 jaar NMM volgend jaar. Als Stichting Vrienden NMM zouden we ook graag een soortgelijk overzicht samenstellen van het Legermuseum. Helaas beschikken we niet over veel foto- en videomateriaal van het Legermuseum. Daarom hierbij een oproep aan allen, die wel over dergelijk materieel beschikken: wilt u dit materiaal van het Legermuseum met ons delen, dan graag een berichtje aan de Stichting Vrienden via secretariaatvrienden@nmm.nl. Wij brengen u dan in contact met Chris van der Meij. U zou er velen, niet alleen Vrienden, een groot plezier mee doen!

Nieuwsbericht
17 maart 2023

Beleid Gegevensbescherming Stichting Vrienden Nationaal Militair Museum herzien

De Stichting Vrienden Nationaal Militair Museum (SVNMM) gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Deze gegevens worden alleen voor die doeleinden gebruikt waarvoor u ze heeft verstrekt. SVNMM houdt zich hierbij aan alle eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt. Het beleid dat de Stichting hierbij voert is schriftelijk vastgelegd, zodat voor iedereen duidelijk is hoe SVNMM hiernaar handelt. Technische en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat dit beleid regelmatig moet worden geëvalueerd en herzien. De laatste keren is dat in augustus 2018 en september 2020 gebeurd.
Het bestuur van SVNMM heeft het Beleid Gegevensbescherming van september 2020 grondig herzien en op 2 februari 2023 opnieuw vastgesteld. De tekst van ons herziene Beleid Gegevensbescherming kunt u vinden op deze webpagina onder het uitklapmenu ‘Privacywetgeging SVNMM’. Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het bestuur.

Nieuwsbericht
13 maart 2023

Vriendendagen 2023 – save the dates!

Het bestuur van de Stichting Vrienden NMM bereidt voor 2023 twee vriendendagen voor. De inschrijving voor de Vriendendag op 13 mei is inmiddels gesloten, maar er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor de late beslissers.

13 mei 2023 – Locatie: ons ‘eigen’ Nationaal Militair Museum te Soesterberg.

Weer terug op honk, een dag voor de Vrienden in de stijl van een ‘museum vol verhalen’. Het programma start om 10.30 uur en is als volgt.

 • Presentatie schilderij Jan Hoynck van Papendrecht waaraan de Vrienden een financiële bijdrage van €10.000 hebben geleverd
 • Lezing cyber-warfare
 • Na de lunch op eigen kosten een keuzemenu:
 1. Bezichtiging van het depot o.l.v. één personeelslid NMM per 10 vrienden (maximaal 60 deelnemers);
 2. Exposé over de restauratie en de bezichtiging van het schilderij ‘De moedige verdediging der stelling bij Les Quatre-Bras over de slag bij Quatre-Bras’ – het schilderij is afkomstig uit Paleis Soestdijk en meet 6 bij 4 meter;
 3. Het verhaal over de 25e missie van de Amerikaanse B-17 bommenwerper ‘Memphis Belle’ in het auditorium (maximaal 100 deelnemers).

Op eigen gelegenheid het museum bezoeken is uiteraard ook een optie, bijvoorbeeld de indrukwekkende tentoonstelling F-16: 50 JAAR FAST FORWARD.

En natuurlijk een gezellige afsluiting van de dag met een klein hapje en een drankje!

7 oktober 2023 – Locatie: “Airborne Museum at Hartenstein” te Oosterbeek.

Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. De eerste gesprekken zijn gevoerd en de datum is dus geprikt. Later volgt meer nieuws over het programma van die dag.

Save the dates!

Nieuwsbericht
najaar 2022

Voortgang restauratie vliegboot Catalina op video

De Stichting Neptune Association restaureert in Nieuw-Vennep de Amfibische vliegboot Consolidated PBY-5A ‘Catalina’. Dit vliegtuig behoort tot de collectie van het NMM. Klik hier voor alle details over het toestel.

De restauratie is een langlopend project onder leiding van Prudent Staal. Onze vriend/fotograaf/filmer Chris van der Meij en tevens Vrijwilliger Bijzondere Opdrachten bezoekt regelmatig de werkzaamheden en legt de voortgang van de restauratie op video vast. Met digitale nieuwsbrieven worden de video’s gedeeld met de Vrienden van het NMM.

Voor liefhebbers en andere geïnteresseerden, nog even alle afleveringen op een rijtje. Veel kijkplezier!

Amfibische vliegboot Consolidated PBY-5A 'Catalina'

Video's