Aanwinst helmen met een verhaal

Het gezicht achter de helm

Aanwinst met een persoonlijk verhaal

Regelmatig krijgt het museum allerlei uitrustingsstukken aangeboden. In veel gevallen zijn we er al in voorzien, maar toch zijn er goede redenen om het alsnog in de collectie op te nemen.

Objecten met een verhaal

Wanneer objecten, zoals uniformen, worden aangeboden stellen we onszelf altijd de vraag: van wie is het geweest? En hoe zag zijn of haar militaire carrière eruit? Het achterliggende verhaal van een voorwerp is namelijk van onschatbare waarde. Het identificeren van de vorige eigenaar, de locaties van gebruik en eventuele gebruikssporen zijn essentieel om onze collectie te verrijken en boeiende verhalen te kunnen delen met onze bezoekers.

Helmen van het KCT

Onlangs kregen we het aanbod om meerdere Kevlarhelmen in onze collectie op te nemen, die werden gebruikt door het Korps Commandotroepen (KCT) tijdens operaties in Afghanistan.

Kogel- en scherfvrije bescherming

Kevlar is een krachtige synthetische vezel die hittebestendig is en een geweven structuur heeft met meerdere opeengeperste lagen. Het biedt een kogel- en scherfvrije bescherming. In het Nederlandse leger werden Kevlarhelmen gebruikt tijdens missies in voormalig Joegoslavië en Afghanistan.

Beeldmateriaal uit onderzoek identificatie eigenaar.

Helmen met een verhaal

Dankzij beeldmateriaal van de operaties van deze eenheid konden we enkele van de dragers achterhalen. Zo kunnen we het camouflagepatroon en de beschadigingen van een helm koppelen aan Luitenant-kolonel Gijs Tuinman. Tuinman ontving in 2014 de Militaire Willemsorde, de hoogste dapperheidsonderscheiding die de Nederlandse krijgsmacht kent.

Persoonlijke touch

Het toevoegen van een persoonlijk tintje aan de helm kan handig zijn, zoals het vermelden van je bloedgroep voor noodgevallen. Zo troffen we een helm aan waarop met ducttape ‘O+’ (O-positief) was geplakt. Dit is niet alleen praktisch, maar ducttape is ook duurzaam en slijtvast. Hier geldt: hoe persoonlijker en meer versleten, hoe boeiender het verhaal en hoe meer het bijdraagt aan onze collectie.

Conservator Paul van Brakel met de helm met ducttape 'O+' (O-positief).