Onderscheidingen A.E. von Brucken Fock

Bijzondere onderscheidingen van A.E. von Brucken Fock

In onze Schatkamer liggen sinds kort de bijzondere onderscheidingen van officier A.E. von Brucken Fock (1857-1944). Ze zijn bij zijn revolver geplaatst. Een van de medailles is een hoge Tunesische onderscheiding.

Portret van Abraham Emilius von Brucken Fock

Abraham Emilius von Brucken Fock

Abraham Emilius von Brucken Fock was een veelzijdig man. Hij was behalve beroepsofficier ook componist, en zou onder meer twee opera’s componeren. Ook zijn broer Gerard (die niet tot de KMA was toegelaten), was een vermaard componist van klassieke muziek. Het moet een bijzonder gezin zijn geweest. Gerard zou zich fulltime met de muziek bezighouden, maar Abraham besloot om officier te worden. Hij meldde zich aan bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en zou het uiteindelijk weten te schoppen tot Luitenant-Kolonel bij de Genie en in 1913 met pensioen gaan. Muziek zou zich bij hem beperken tot een hobby.

Ereprijs-revolver van de KMA, ontvangen door A.E. von Brucken Fock

De ererevolver van de KMA

Abraham was een zeer ijverige leerling aan de KMA, die voorbeeldig gedrag vertoonde tijdens zijn studie. Hiervoor ontving hij in 1877 een fraaie revolver in houten cassette. Deze revolver, een luxe-uitvoering van de Nederlandse revolver model 1873, gemaakt door de wapenfabrikant P. Stevens te Maastricht, is recentelijk door het museum verworven en permanent in onze schatkamer te zien. Van de maximaal vijf ereprijs-revolvers die ooit zijn uitgereikt, is dit het enige exemplaar dat (voor zover bekend) is overgebleven.

De onderscheidingen van Abraham Emilius von Brucken Fock

Zijn onderscheidingen

Abraham heeft twee onderscheidingen gekregen: het Officierskruis (ook wel ‘jeneverkruis’ genoemd), dat aan alle officieren wordt verstrekt vanaf 15 jaar trouwe dienst, en de Tunesische Orde van de Glorie (Atiq Nishan-i-Iftikhar). De rozet op het lint geeft aan dat het de klasse ‘Officier’ betreft.

Tunesische onderscheiding

Het zilveren juweel is in Parijs bij de medailleur Boullanger gemaakt en draagt in het midden de naam van de heerser van Tunesië: Ali Bey (1817-1902). De vraag is natuurlijk: waarom zou een Nederlandse officier een hoge Tunesische onderscheiding krijgen? De orde van de Glorie werd onder meer verstrekt aan buitenlanders die zich verdienstelijk hadden gemaakt voor Tunesië.

De wereldtentoonstelling van 1883

In de archieven is terug te vinden dat Abraham de onderscheiding in 1885 kreeg in de hoedanigheid van ‘gewezen kommandant van het detachement genietroepen bij de tentoonstelling te Amsterdam’. Dit moet betrekking hebben op de wereldtentoonstelling die in 1883 te zien was, en waar het publiek zich kon verwonderen over alles wat er op de aardbol te zien was. Tunesië had een groot paviljoen laten neerzetten. Het is zeer aannemelijk dat onze officier, die toen luitenant bij de genie was, zich heeft ingespannen om het Tunesische paviljoen op te zetten en daarvoor deze prachtige beloning heeft ontvangen.

Conservator NMM Mathieu Willemsen
"Het is uniek dat we de revolver en de onderscheidingen van dezelfde officier samen kunnen brengen, nadat ze vele decennia gescheiden zijn geweest." Mathieu Willemsen - Conservator