
Laten we er wat van leren
Wat betekent het om veteraan te zijn?
In een wereld verscheurd door conflicten, is het makkelijk om te vergeten dat er mensen zijn die zich inzetten voor vrede en veiligheid. Dit zijn de verhalen van Nederlandse veteranen zoals Rick Smulders. Als jonge militairen hebben zij gediend in brandhaarden wereldwijd, vaak onder levensbedreigende omstandigheden. Op 28 juni 2025, tijdens Veteranendag, wordt hun moed, toewijding en opofferingen geëerd.
Voor Rick Smulders betekent veteraan zijn een gevoel van trots op hemzelf en de jongens waarmee hij gediend heeft. Rick is de vijfde generatie militair in zijn familie en twee keer op uitzending geweest naar Irak en Afghanistan. “Als je het vermogen hebt, kun je je ervaringen inzetten voor je eigen ontwikkeling”.
Veteranendag
Veteranendag is een nationaal evenement waar heel Nederland de veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Op zaterdag 28 juni wordt op het Malieveld in Den Haag de eenentwintigste editie van de Nederlandse Veteranendag groots gevierd.
Ontdek hier het programmaRick Smulders (42) was militair bij Koninklijke Landmacht en is nu sporttherapeut bij Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. Missies: Stabilisation Force Iraq 3 in Irak (2004) en Task Force Uruzgan 3 in Afghanistan (2007).
Rick is de vijfde generatie militair in zijn familie. “De opa van mijn opa diende van 1873 tot 1874 in Atjeh. Zijn zoon zat ook bij Defensie. Mijn opa heeft vier jaar in Nederlands-Indië gewerkt. En mijn vader heeft bij het Korps Mariniers gezeten. Het trok mij ook: het avontuurlijke wat Defensie met zich meebrengt. Gezamenlijk iets moois en bijzonders mogen doen.”

Brandstof voor ontwikkeling
Dat heeft ook zo uitgepakt, laat hij weten. “Ik heb twee uitzendingen gedraaid. Die brachten de nodige dynamiek met zich mee. In beide uitzendingen heb ik twee jongens op moeten halen die gesneuveld zijn. Dat is heftig, maar het vormt me tot de persoon die ik ben. Mijn lijfspreuk is: ‘ervaringen uit het verleden is de brandstof voor herstel en ontwikkeling in het heden’. Als je het vermogen hebt, kun je je ervaringen inzetten voor je eigen ontwikkeling. Dan kan het je verder brengen. Ook om andere mensen te helpen. Ik heb het geluk dat ik dat vermogen heb.”
Vandaag zet Rick die veerkracht in als sporttherapeut bij het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg en helpt hij militairen én burgers hun fysieke én mentale grenzen te verleggen.
Lees hier zijn hele verhaal
Het verhaal van Rick laat zien wat veteraan zijn voor hem betekent. Het heeft hem gevormd en mentale munitie gegeven voor zijn maatschappelijke carrière na vertrek bij Defensie. Ontdek ook de moedige verhalen van marinevrouw Lisette van Oss en marinier Bas Beekman.
Vier Veteranendag in het museum

Veteranendag
Zaterdag 28 juni en zondag 29 juni

De Veteraan vertelt
Zaterdag 28 juni
Wanneer ben je veteraan?
Een veteraan is de militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, of van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, net als degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen.
In 2025 zijn er meer dan 100.000 veteranen waarvan 76.000 postactief en 24.800 nog in dienst.
Veteranen krijgen een draaginsigne Veteranen, ook wel Veteranenspeld genoemd. De speld staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat zij in het verleden als militair in naam van de samenleving hebben verricht.
Het Nederlands Veteraneninstituut vormt een thuisbasis voor veteranen door te erkennen en te waarderen en een plek te bieden waar zij zichzelf kunnen zijn.
Ontdek meer op de website van het Nederlands Veteraneninstituut