
Keerzijde
Mercedes-Benz terreinwagen rijdt op bermbom
Op 7 september 2009 rijden Rob, Mark, Joost, Robin en een Afghaanse tolk in deze open terreinwagen tijdens een patrouille in Afghanistan op een bermbom, ook wel IED (improvised explosive device) genoemd. Bij dit incident komt de 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen om het leven. Zijn collega’s Rob, Joost, Robin en de Afghaanse tolk overleven het. De Mercedes-Benz terreinwagen wordt jarenlang door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) als instructiemodel gebruikt bij de opleidingen. Nu het gehavende voertuig niet meer in gebruik is, werd het op verzoek van de weduwe, zoon en collega’s van Mark Leijsen overgedragen aan het Nationaal Militair Museum.

Uruzgan, 7-9-2009
Op de ochtend van 7 september 2009 rijden Rob, Mark, Joost, Robin en een Afghaanse tolk de poort van Kamp Holland uit. Ze zijn op weg naar de vooruitgeschoven Combat Outpost Tabar. Die post ligt ongeveer negen kilometer ten noordwesten van de hoofdbasis. Het is Mark’s derde missie. Samen met zijn collega’s maakt hij deel uit van het OMLT (Observation Mentoring Liaison Team), een samengestelde eenheid die het Afghaanse leger coacht tijdens operaties en trainingen. Onverwacht explodeert er een bermbom, waarbij Mark om het leven komt. Hij is dan pas 44 jaar.

Leven ligt aan scherven
Voor het incident heeft Mark samen met zijn vrouw Luciënne en zoon Nick een gelukkig en normaal leven. Mark is veel weg voor zijn werk, maar Luciënne heeft daar begrip voor. Zij heeft zelf ook voor Defensie gewerkt en komt uit een echte Defensiefamilie. Op 7 september 2009 verandert het leven van Luciënne en Nick voorgoed. Een maatschappelijk medewerker van Defensie staat aan de deur met de mededeling dat Mark is gesneuveld. Hun leven staat volledig op zijn kop. Voor de op dat moment 16-jarige Nick is het nieuws eerst nog onwerkelijk. Pas als de kist met daarin het lichaam van zijn vader op vliegveld Eindhoven landt, komt ook bij hem het besef dat zijn vader er echt niet meer is. Op 14 september begraven Luciënne en Nick hun dierbare man en vader op het ereveld Loenen.

Naar Afghanistan
Defensie biedt Luciënne en Nick in 2011 de kans om af te reizen naar Afghanistan. Zij kunnen daar plaatsen bezoeken waar Mark heeft verbleven. De reis is voor de nabestaanden bedoeld als stap in het verwerkingsproces. Voor Luciënne en Nick was het bijzonder om te mogen overnachten in de slaapcontainer waar Mark tijdens de Afghanistan-missie de nachten doorbracht.
Cirkel rond
In 2022 is het zoon Nick Leijsen, inmiddels werkzaam als chauffeur bij de landmacht, die de beschadigde Mercedes-Benz terreinwagen naar het depot van het Nationaal Militair Museum brengt. Daarmee is de cirkel rond. Het voertuig, en daarmee het verhaal van de keerzijde van het werk van militairen, is toegevoegd aan de Rijkscollectie en wordt behouden voor toekomstige generaties.
Te zien in het museum
De Mercedes-Benz terreinwagen is te zien in de nieuwe presentatie Keerzijde. In een indringende film vertellen collega’s Rob, Joost, Robin en zoon Nick ieder vanuit hun eigen perspectief over de gebeurtenis en de invloed ervan op hun leven.
