D-day: de strijd om Normandië

Op 6 juni 1944 landden Canadese militairen van het Régiment de la Chaudière op Juno Beach in Normandië. Dit kwam als een lichte verrassing voor de Duitse troepen, die niet zeker wisten of de geallieerden aan land zouden komen bij Calais óf Normandië.

Het eerste doel van de Canadezen in Normandië was het veroveren van de stad Caen. Het plan was om dit op dag één te doen, maar de Duitsers boden zware tegenstand. Op 6 augustus werd Caen bevrijd. Ondertussen startten de geallieerden operatie Cobra, die leidde tot de ‘Zak van Falaise’. Tijdens deze operatie werden de Duitsers ingesloten in Falaise terwijl ze dag en nacht met granaten en vliegtuigbommen werden bestookt.

De Slag om de Schelde

Vanaf augustus trekken de Canadezen verder omhoog langs de kust van ‘Haute-Normandie’ en België richting Nederland. Op 4 september wordt Antwerpen bevrijd.

Dit was heel gunstig voor de geallieerden want nu konden ze gebruik maken van de grote haven en hun goederen direct aanvoeren via schepen in plaats van via wegtransport vanaf Normandië. Althans, dat dachten ze.

De Duitsers moesten zich door de opmars van de geallieerden noodgedwongen terugtrekken in noordelijke richting. Hierdoor zaten er meer dan 100.000 Duitsers in Zeeland. De eerste geallieerde goederenschepen zouden pas door de Schelde kunnen varen wanneer die troepen waren verjaagd. De Duitsers bezetten immers beide oevers van de Schelde. Dit was de aanleiding voor de Slag om de Schelde.

Opmars naar het Noorden

Vanuit België maakten de geallieerden hun opmars naar Arnhem en geleidelijk wordt heel Zuid-Nederland bevrijd. Tóch was Operatie Market Garden voor de geallieerden grotendeels een mislukking omdat de Rijnbrug in Arnhem niet kon worden ingenomen. Hierdoor kon het gebied ten noorden en westen van Arnhem niet bevrijd worden.

In maart 1945 startten de Canadezen hun bevrijdingsoffensief richting Noord-Nederland. Ze bevrijdden de Achterhoek en Overijssel in rap tempo. Half april trokken ze via Zwolle door naar Drenthe en Friesland waar ze op weinig verzet stuitten. De laatste grote strijd wachtte de Canadezen in Groningen, waar ze het opnemen tegen de resterende Duitse troepen. Schiermonnikoog is het laatste stukje van Nederland dat wordt bevrijd. Op 5 mei 1945 gaven de Duitsers zich in Nederland over. De bevrijding van Nederland was hiermee een feit.

De strijd door de ogen van militairen

De bittere strijd van de Tweede Wereldoorlog krijgt een gezicht in de tentoonstelling Hij of ik. Twee gezichten zelfs. We beleven de strijd om West-Europa door de ogen van Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Je beleeft hún verhaal, hún emoties.

Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Meer weten over deze mannen? Bezoek nu de tentoonstelling of lees online verder.

Ontmoet Léo en Hans