Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In de tentoonstelling Hij of ik wordt echter de harde strijd die aan de feestelijkheden vooraf ging belicht. In de tentoonstelling trad je als bezoeker bijna letterlijk in de voetsporten van beide mannen.

 

Ontmoet Léo Major

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. Als 18-jarige meldt hij zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 volgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië een opleiding tot radioman. Op 6 juni 1944 bevindt hij zich met duizenden andere Canadezen op Juno Beach, de oorlog is nu ook voor hem begonnen…

Het boek Blind Fury, het verhaal van Léo Major is verkrijgbaar in onze museumwinkel.

Ontmoet Hans Kürten

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in het land onder Hitlers heerschappij. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en daarna moet hij in juni 1943 in dienst. Hij vindt het vreselijk. Hij had liever monteur willen worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront. Dat blijkt de plek te zijn waar hem zware ontberingen staan te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Lees verder over Léo en Hans

Canadees en Duits materieel

Om de bevrijding 75 jaar geleden eer aan te doen pakte het NMM groots uit. Vanuit het buitenland werden bijzondere voertuigen naar het NMM overgebracht. Zo waren de door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig ‘Buffalo’ en de haast mythische Duitse ‘Königstiger’ (King Tiger) tank te zien. Ook was de Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler te zien.

De voertuigen zijn niet meer te zien in het museum. 

Mercedes G4 Adolf Hitler - tentoonstelling hij of ik - NMM Soesterberg buffalo