Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In de tentoonstelling Hij of ik werd echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging belicht.

In de tentoonstelling kon je als bezoeker bijna letterlijk in de voetsporten treden van beide mannen. Op dit moment is de tentoonstelling echter niet meer te zien in het museum.

 

Ontmoet Léo Major

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. Als 18-jarige meldt hij zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 met duizenden andere Canadezen op Juno Beach, de oorlog is nu ook voor hem begonnen…

Boek verkrijgbaar in de museumwinkel: het boek ‘Blind Fury’, het verhaal van Léo Major

Maak kennis met Hans Kürten

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en daarna moet hij in juni 1943 in dienst. Hij vindt het vreselijk. Hij had monteur willen worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront, waar hem zware ontberingen staan te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Verder lezen over Léo en Hans

Canadees en Duits materieel

Om het gedenkjaar 75 bevrijding eer aan te doen pakte het NMM groots uit. Vanuit het buitenland werden bijzondere voertuigen naar het NMM overgebracht. Zo waren het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig ‘Buffalo’ en de haast mythische Duitse ‘Königstiger’ (King Tiger) tank, te zien. Ook was er een Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler.

De voertuigen zijn niet meer te zien in het museum. 

Mercedes G4 Adolf Hitler - tentoonstelling hij of ik - NMM Soesterberg buffalo