Tiger II in het NMM

Tiger tank: gevreesd onder Britse en Amerikaanse soldaten

Het is één van de tijdelijke topstukken in ons museum: de Königstiger! Tot eind december kun je de enorme en indrukwekkende Tiger nog in Soesterberg bekijken.

Tiger-fever

De Tiger-tank was een Duitse zware tank uit de Tweede Wereldoorlog. Het waren ontzagwekkende apparaten: Tigers waren groot, zwaar bepantserd en hadden het beruchte 88-millimeter kanon aan boord. Dit kanon was sterker dan de meeste geallieerde tankbewapening en daarom was de Tiger gevreesd onder Britse en Amerikaanse soldaten. Sommige leden zelfs aan ‘Tiger-fever’, Tiger-koorts. Zelfs nu je Tigers alleen nog maar in musea tegenkomt, is de Tiger een machine die ontzag inboezemt!

Technisch ingewikkeld

De Tiger had ook nadelen. Zo was de tank technisch erg complex. Geallieerde tanks waren ontworpen om betrouwbaar en praktisch te zijn. Duitse tanks hadden juist relatief vaak technische problemen, en konden daardoor niet aan de strijd deelnemen. Ook was de Tiger zó groot en breed, dat de rupsbanden verwisseld moesten worden voordat hij op een goederentrein richting het front gezet kon worden. Anders paste hij niet op de wagons. En als hij bij het front aankwam, moesten de gevechtsrupsen er eerst weer onder gemonteerd worden voordat de Tiger het strijdperk kon betreden. Onhandig!

Achterkant Tiger II

De Königstiger

De Tiger in ons museum is een Tiger II, een doorontwikkeling van de Tiger I. Zijn bijnaam is ‘Königstiger’, Duits voor Bengaalse tijger. Duitse tanks kregen, en krijgen nog steeds, de namen van katachtigen. Denk maar aan de Panther en de Leopard. De Königstiger heeft een nog dikker pantser dan de Tiger I en dat staat bovendien schuin, waardoor de effectieve dikte toeneemt. In juli 1944 verscheen de eerste Königstiger op het strijdtoneel. De Königstiger heeft onder meer gediend in de Slag om Normandië, de Slag om Arnhem, het Ardennenoffensief en aan het Oostfront.

Een test-tank

De Königstiger die in ons museum te zien was, hadden wij in bruikleen van het Bovington Tank Museum. Het is een uniek exemplaar, want het is de tweede Königstiger die ooit is gemaakt! Hij werd gebruikt als testvoertuig. Op een speciaal daarvoor aangelegd terrein werden tanks getest op al hun eigenschappen: bijvoorbeeld hoe ze door verschillende terreinen konden rijden, of ze bleven functioneren in uiteenlopende temperaturen en weersomstandigheden, en of ze voldoende bestand waren tegen aanvallen met gifgas.

Tegen het eind van de oorlog werd dit terrein door het Amerikaanse leger ingenomen. Na de oorlog kwam het terrein in de Britse bezettingszone te liggen, en zo is deze unieke Königstiger in Britse handen gekomen.

Conservator NMM Alfred Staarman
"Tiger – de tank die al tijdens de oorlog mythische proporties kreeg." Alfred Staarman - Conservator