Wat is Park Vliegbasis Soesterberg?

Park Vliegbasis Soesterberg (voorheen bekend als Vliegbasis Soesterberg) is een groot groengebied in het midden van Nederland. Het ligt in de gemeente Soest tussen Utrecht en Amersfoort en was lange tijd een actieve vliegbasis. Tegenwoordig is het een gebied voor cultuur en recreatie, en is het Nationaal Militair Museum er gevestigd.

Wat is de geschiedenis van Vliegbasis Soesterberg?

De vliegbasis kent een lange en rijke geschiedenis. Op de plek waar nu het Nationaal Militair Museum staat werd op 1 juli 1913 de luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht opgericht, de latere Koninklijke Luchtmacht.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het vliegveld vrijwel onbeschadigd in Duitse handen. De start- en landingsbanen werden vervolgens aangepast om zware bommenwerpers te kunnen laten opstijgen richting Londen. De geallieerden op hun beurt bombardeerden de vliegbasis regelmatig om de activiteit van de Duitsers in de weg te zitten.

Na de oorlog

Na de oorlog werd Vliegbasis Soesterberg een belangrijke vliegbasis voor Nederland. De Nederlandse luchtmacht was hier gestationeerd en in NAVO-verband werd hier lang samengewerkt met de Amerikanen. Tijdens de Koude Oorlog was het vliegveld namelijk de thuisbasis voor het Amerikaanse 32nd Tactical Fighter Squadron (TFS) “Wolfhounds”. Vele vliegtuigspotters denken met weemoed terug aan deze periode, waar iconische vliegtuigen als de F-100 Super Sabre, F-4 Phantom, en F-15 Eagle vrijwel dagelijks opstegen vanaf Soesterberg.

In 1994 verlieten de laatste Amerikanen Soesterberg, en vanwege bezuinigingen werd in 2008 de Vliegbasis Soesterberg permanent gesloten.

Van vliegbasis naar nationaal park

Het imposante Nationaal Militair Museum (NMM) is tegenwoordig een van de trekpleisters op het park vol natuur en militair erfgoed. Een deel van de voormalige militaire hangars zijn daarbij onderdeel van het museum geworden.

In het museum is een natuurcentrum gevestigd en je kunt er tijdens openingstijden terecht voor een kop koffie in de espressobar, of lunch in het restaurant. In de directe omgeving van het museum zijn nog veel bunkers en shelters te vinden die herinneren aan de actieve vliegbasis.

Uitkijktoren

Wist je dat je vanuit onze uitkijktoren een geweldig uitzicht hebt over Park Vliegbasis Soesterberg? Je kunt bij goed weer zelfs Utrecht zien liggen!

Vergeet dus niet tijdens je museumbezoek ook even met de lift naar de 6e verdieping te gaan. In de uitkijktoren kom je meer te weten over de bijzondere planten en dieren die zich hier in de natuur bevinden, laten we zien door welke steden Soesterberg wordt omringd en vertellen we je meer over de geschiedenis van de vliegbasis.

Wat kun je in het park doen?

Park Vliegbasis Soesterberg is een bijzondere omgeving om te wandelen, fietsen of mountainbiken. Ervaar het weidse uitzicht vanaf de landingsbaan en geniet van de bijzondere natuur. Voel de dreiging van de Koude Oorlog wanneer je langs het overgebleven militaire erfgoed wandelt.

Naast het museum bevindt zich het Luchtmacht monument, waar nog jaarlijks de gevallen luchtmachters worden herdacht. In de directe omgeving van het museum vind je daarnaast enkele speeltuinen en een echte militaire HiBa (hindernisbaan).

Park Vliegbasis Soesterberg is een uniek gebied, een schatkamer vol verrassingen. Ontdek de voormalige vliegbasis te voet of op de fiets, op eigen houtje of onder begeleiding van een gids.

Het park is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Let op: de zuidelijke landingsbaan is gesloten van 15 maart tot en met 15 augustus i.v.m. het broedseizoen. Meer weten?

munitiebunkers park vliegbasis soesterberg