Mercedes van Adolf Hitler

De Mercedes van Hitler

Een van de blikvangers in de tentoonstelling ‘Hij of ik’ was deze enorme Mercedes. Het is één van de auto’s van Adolf Hitler. Let op: Hij of ik is inmiddels niet meer te zien.

Een unieke Mercedes

De grote blauwe wagen in de tentoonstelling ‘Hij of ik’ is een Mercedes-Benz W31 type G4. Wat meteen opvalt zijn de drie assen. Hierdoor kon de Mercedes niet alleen over de weg, maar ook over weilanden en door het bos rijden. Er zijn tussen 1934 en 1939 maar 57 G4’s gebouwd, en van die 57 zijn er nu nog maar vier over. Veel hooggeplaatste Nazi’s gebruikten de G4, of andere auto’s van Mercedes. Ook gaf Adolf Hitler soms een Mercedes weg als cadeau: zo schonk hij bijvoorbeeld een G4 aan Benito Mussolini, de fascistische leider van Italië.

Hitler in de Mercedes in 1938. Bron: Heinrich Hoffmann (Publiek domein)

Hitlers paradewagen

Adolf Hitler had zelf meerdere auto’s, waaronder vier Mercedes G4’s. De auto in de tentoonstelling is er daar één van. Hitler gebruikte zijn Mercedessen onder meer om parades in af te nemen. Zijn auto’s waren hier speciaal voor aangepast: als je de bijrijdersstoel wegklapt, komt er een platformpje met een anti-sliplaag vrij, waar Hitler op kon staan terwijl de auto langs de juichende menigtes reed.

Mercedes Hitler privécollectie

De G4 in onze tentoonstelling is na de oorlog door Amerikaanse militairen meegenomen naar de Verenigde Staten, en uiteindelijk in een Britse privécollectie terecht gekomen. Het Nationaal Militair Museum had de Mercedes G4 in bruikleen van deze Wheatcroft Collection.

Sudetenland

Adolf Hitler wilde het Duitse rijk uitbreiden. In 1938 nam hij een gedeelte van toenmalig Tsjecho-Slowakije in: het zogenaamde Sudetenland. Groot-Brittannië en Frankrijk accepteerden deze annexatie, in ruil voor de belofte dat Hitler er voor zou zorgen dat er geen oorlog uit zou breken. Op 10 oktober 1938 kwam Hitler naar het Sudetenland voor een triomfantelijke parade. Eerst reden Duitse soldaten op motoren met zijspan, vrachtwagens met troepen en andere stafauto’s door de straten, en daarna volgde Hitler staand in zijn Mercedes. Het Duitse rijk was weer een stuk groter geworden. Maar zijn belofte om de vrede te bewaren, die zou Hitler nog geen jaar later breken.

Hij of ik

De inmiddels afgelopen tentoonstelling ‘Hij of ik’ vertelde de verhalen van twee soldaten uit de Tweede Wereldoorlog: de Canadees Léo Major en de Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Ondanks dat we de tentoonstelling tot twee keer toe verlengd hebben, heeft de coronapandemie er helaas toch voor gezorgd dat velen de tentoonstelling niet hebben kunnen bekijken. We zijn daarom bezig om de tentoonstelling te digitaliseren en zo te behouden voor de toekomst.