De bevrijding

Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger zich over en was Nederland bevrijd, de Tweede Wereldoorlog is voorbij. Mensen gaan massaal de straat op en geallieerde troepen worden feestelijk onthaald. Wat gebeurde er na de bevrijding? En hoe vierde Nederland de bevrijding?

Na de bevrijding hangt men massaal de Nederlandse vlag en Oranjewimpel uit. Op de foto is het gemeentehuis in Zeist te zien tijdens een bevrijdingsfeest.
Inwoners van Den Haag rennen in de Piet Heinstraat enthousiast de binnentrekkende Canadezen tegemoet tijdens de bevrijding.
Intocht van de Canadezen. Een Canadese brencarrier, vol met burgers, rijdt op de Diezerstraat in Zwolle.
Veldmaarschalk Montgomery (bijnaam Monty) voert zegetocht door Amsterdam na de bevrijding.
Verpleegsters en zusters paraderen uitgelaten door de straten ter gelegenheid van de bevrijding van Utrecht.
Duitse militairen worden in Den Haag afgevoerd tijdens de bevrijding, de bevolking kijkt toe.
Burgers kijken toe hoe twee mannen worden weggevoerd tijdens de bevrijding van Utrecht.
Militair praat met de kinderen van de familie Poels. In het dorpje America in de Peel werd op de hoeve 'De Zwarte Plak' van de familie Poels aan meer dan 300 geallieerde vliegers, 60 gevluchte Franse krijgsgevangenen, 30 joden en vele andere voortvluchtigen tijdelijk onderdak verleend. Veel steun daarbij werd verkregen van de buren, de familie Smedts. Na de bevrijding liepen geallieerde militairen af en aan op de hoeve om met eigen ogen het fameuze onderduikadres te kunnen zien.