SS uniform in de tentoonstelling 'Hij of ik' - NMM

Maakte Hugo Boss uniformen voor de nazi's?

De tentoonstelling ‘Hij of ik’ gaf een beeld van de uitrusting, bewapening en uniformen van de Canadese en Duitse legers van de Tweede Wereldoorlog. Een van de opvallendste uniformen is dat van de SS, werd deze gemaakt door de Duitse couturier Hugo Boss?

Het SS-uniform

Glimmend gepoetste zwarte laarzen, een zwarte jas boven een zwarte broek en op de arm een felrode band met het hakenkruis. Op de pet, onder de Duitse adelaar, zit een zilveren doodskop. Het SS-uniform is gemaakt om te imponeren, en dat doet het vandaag de dag nog steeds.

Onderdeel van de NSDAP

De SS, voluit de Schutzstaffel, was onderdeel van de NSDAP, de politieke partij van Adolf Hitler. De SS was dus geen onderdeel van het Duitse leger, de Wehrmacht. De SS beging tijdens de Tweede Wereldoorlog tal van misdaden tegen de menselijkheid. En was onder meer verantwoordelijk voor de concentratiekampen.

Hugo Boss

Een veelgehoord verhaal is dat de uniformen van de SS, of zelfs alle Duitse uniformen uit de Tweede Wereldoorlog, zouden zijn ontworpen door het kledingmerk Hugo Boss. Dat is niet waar. Het kledingatelier van Hugo Boss maakte wel uniformen – onder meer voor de Wehrmacht, de NSDAP, de SS en de SA – maar daarin was Hugo Boss niet uniek. Er waren tientallen verschillende bedrijven die Nazi-uniformen maakten. Het zwarte SS-uniform is ontworpen door twee SS-officieren. Dit uniform is door Hugo Boss, kleermaker te Metzingen, vervaardigd.

Hij of Ik

De tentoonstelling ‘Hij of Ik’ vertelde de verhalen van twee soldaten uit de Tweede Wereldoorlog: de Canadees Léo Major en de Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal? Hoe hebben zij de strijd beleefd? Wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Deze kerstvakantie zou de tentoonstelling voor het laatst te zien zijn. Helaas zal de tentoonstelling niet worden verlengd, maar maakt deze ruimte voor een nieuwe tentoonstelling die in de zomer van 2022 wordt geopend.