Sherman tank

M4 Sherman

De M4 Sherman-tank was de belangrijkste Amerikaanse tank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voertuig was robuust, relatief eenvoudig te produceren en was multifunctioneel inzetbaar. De tank werd in verschillende uitvoeringen geproduceerd. In juni 1945 waren er al zo’n 50.000 Sherman tanks geproduceerd, grofweg twee keer zoveel als de totale tankproductie van Duitsland!

SHERMAN EN DE TWEEDE WERELDOORLOG

De Sherman is, zoals alle Amerikaanse tanks, vernoemd naar een beroemde generaal. In dit geval de Amerikaanse generaal William T. Sherman, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor de Noordelijken vocht. De Sherman-tank en haar varianten zijn door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog met succes ingezet.

M4 Sherman WOII
Sherman Tweede Wereldoorlog

De tank was erg hoog waardoor het een gemakkelijk doelwit was voor vijandelijke tanks en antitankgeschut. Daarnaast was de bepantsering, vooral aan de achterkant, erg dun waardoor de tank snel vlam kon vatten. Daarom werd deze tank door de Duitsers ook wel de ‘Tommy cooker‘ genoemd. Tommy was de bijnaam voor Britse militairen, die ook in de Sherman reden. De geallieerde militairen hadden een andere bijnaam, namelijk de ‘Ronson’ naar een bekend aanstekermerk. Hun slogan was – hoe toepasselijk – ‘Lights every time’.

BELANGRIJKSTE TANK

Tot ver na de Tweede Wereldoorlog was deze tank de belangrijkste van vele legers en werd deze nog veelvuldig ingezet tijdens allerlei conflicten. De VS stelden grote aantallen tanks ter beschikking aan NAVO-landen en andere bevriende naties. Nederland ontving begin jaren vijftig ongeveer 250 Sherman tanks en varianten in het kader van het militair hulpprogramma MDAP (Mutual Defense Assistance Program). In 1953 begon de vervanging van de Shermans bij de tankeenheden door de Engelse Centurion tank. Rond 1958 was deze vervanging compleet en al in 1959 werd een Sherman aan de collectie van het Legermuseum in Delft (voormalig NMM) toegevoegd.

Specs

Van het totaal aantal Shermans bij de Koninklijke Landmacht waren er circa 50 van het type M4A1E9. Dit type werd in 1951 in gebruik genomen en in 1957 uit de bewapening afgevoerd. Andere typen verdwenen in 1965 uit de bewapening.

  • Periode: 1945 – 1958
  • Krijgsmachtonderdeel: Koninklijke Landmacht
  • Militaire eenheid: tank- en verkenningseenheden van de cavalerie
  • Type: M4A1 / M4A1E9
  • Bemanning: 5 personen
  • Bewapening en munitie: met het 75mm M3 kanon (75mm Gun M3) waren de eerste M4 Sherman-modellen in staat met de M61 (‘APCBC’, pantsermunitie met een ballistische kop) ongeveer 88 mm staal op een afstand van honderd meter te doorboren en 59 mm staal op een afstand van twee kilometer. Die projectielen wogen ongeveer 6.8 kilogram en hadden een aanvangssnelheid van 618 tot 619 meter per seconde (m/s). Met de M72 pantsermunitie kon de M4 Sherman ongeveer 109 mm staal op een afstand van honderd meter en 51 mm staal op een afstand van twee kilometer doorboren. Een nadeel van die munitie was het feit dat het geen explosieve vulling had (wat leidde tot minder grote interne schade).
  • Bijzonderheden: het museum-exemplaar behoorde tot de 50 M4A1E9’s met het gemodificeerde loopwerk. De Sherman in het NMM was één van de 46 stuks die met een Continental R975 C1 motor was uitgerust. Deze kwam via de verzamelplaats op Soesterberg van een cavaleriedepot in Amersfoort.