Strijden voor vrijheid: Piet Lammers

Elk jaar op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers die zijn gevallen voor onze vrijheid. We herdenken de mannen, vrouwen en kinderen die hun leven gaven of verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten. Zoals beroepsmuzikant Piet Lammers. Lees hier zijn verhaal.

Muzikant en familieman

Piet Lammers wordt op 31 december 1906 in Venlo-Blerick geboren. Hij trouwt met de Duisburgse Theresia Seelen en samen krijgen ze twee dochters en een zoon. In het dagelijks leven is Piet beroepsmuzikant. Hij staat bekend als een goed gehumeurde, net geklede en vriendelijke man die niet graag op de voorgrond treedt.

Samen met twee andere muzikanten vormt hij een combo en spelen vaak in een feestgelegenheid ‘Nationaal’ in Venlo. Muziek is er met de paplepel ingegoten door zijn vader die hem van jongs af aan muziekles geeft. Piet leert verschillende instrumenten bespelen zoals de trombone, saxofoon, viool en de bas.

Dan breekt de oorlog uit

Als de tweede wereldoorlog uitbreekt vlucht Piet zoals velen naar Engeland. Daar belandt hij bij het Nederlandsch Legioen in Zuid-Wales, later bekend als de Prinses Irene Brigade. Hij wordt ingezet voor bewakingsdiensten bij havens, een staalfabriek en vliegvelden die dichtbij hun kamp liggen. In juli 1940 houdt de minister van Defensie Dijxhoorn een toespraak in hun kamp en deelt tot verbazing van de toehoorders mee, dat de regering zo snel als mogelijk een muziekkorps wil vormen.

Het blijkt niet eenvoudig om uit de alle aanmeldingen een orkest samen te stellen maar Piet Lammers hoort bij de enkelingen die geschoold zijn en verschillende instrumenten speelt.  Oorspronkelijk bestaat het orkest uit 35 man bestaande uit vrijwilligers die ooit een muziekinstrument hebben gespeeld. Ter gelegenheid van de herdenking van één jaar oorlog presenteert het muziekkorps zich begin september al met succes in Londen.

Prinses Irene Mars

Piet wordt al vrij snel bevorderd tot korporaal en later tot sergeant onderkapelmeester van het muziekkorps Prinses Irene. Hij componeert steeds meer diverse muziekstukken zoals de mars ‘Neerlands Hoop’, ‘Majoor Doormanmars’ en de beroemde ‘Prinses Irene Mars’.
Luister hier naar de Prinses Irene Mars.

Het muziekkorps treedt veel op voor de radio en verzorgt optredens in London en Wolverhampton. De muzikanten zijn gewend aan het spelen van de Nederlandse marsen maar deze bladmuziek is niet te koop in Engeland. Piet gaat deze daarom op papier zetten. Met succes want ook het Engelse publiek waardeert deze Nederlandse muziek!

Begin 1943 krijgt het muziekkorps ook een oorlogsbestemming. De muzikanten worden ondergebracht bij de medische dienst van de brigade en ze moeten een pittige cursus gewondendrager volgen. Hiermee krijgen ze de functie van gewondenverzorger en ziekenverpleger. Voor muziek maken blijft steeds minder ruimte over.

De tijd vlak voor de invasie was zwaar een eenzaam voor Piet. In brieven aan zijn gezin smeekt hij bijna om een bericht van het thuisfront.

Brief van vrouw en kinderen 27 juni 1942: “Lieve pappa, Wij passen goed op. Bidden iedere dag voor u dat pappa weer gauw bij ons is. Mamma, Mia, Bertie, Pietje.”

Antwoord van Piet aan zijn vrouw en kinderen: “Lieve kinderen, bericht ontvangen was zeer blij. Pas goed op en blijf braaf. Vergeet pappa niet. Je lieve papa”

Eerste gesneuvelde Ireneman

Piet is nog geen week in Normandië als het hoofdkwartier tegen de avond op 14 augustus 1944 zwaar onder vuur wordt genomen. Granaten ontploffen in bomen en een schervenregen daalt neer op de Irenemannen. Piet, inmiddels wachtmeester van de medische dienst, wordt geraakt door een van die scherven terwijl hij onder een boom een brief ligt te lezen. Hij is daarmee de eerste gesneuvelde militair van de brigade.

Piet stierf in de strijd voor onze vrijheid. Hij zag zijn vrouw en drie kinderen nooit meer terug. Hij was pas 37 jaar.

 

Bron: www.prinsesirenebrigade.nl

Historicus Joey van Meesen maakte een eerbetoon aan Piet Lammers.

Piet stierf in de strijd voor vrijheid. Een vrijheid die dagelijks veel slachtoffers vroeg. Piet en vele anderen kunnen we niet meer terughalen. Maar we kunnen wel leren van hun verhalen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Ontdek ook de moedige verhalen van marinier Johan Buijtelaar en marineman Willem Keim.