Vrijwilliger vertelt
De F-15

DOOR ARNO MULDER

De F-15 wijkt af van alle andere kisten die in het NMM hangen. Hij is groot van formaat, heeft een dubbele staart en is in staat vijandige toestellen uit te schakelen en om luchtoverwicht te behalen. Voor mij heeft dit toestel een prachtige uitstraling. 

Wolfhounds

Op de kist staat het embleem van de Wolfhounds, de eenheid die vanuit Nederland met deze F-15 vloog. Het logo is getekend door Walt Disney. 

Inzet Koude Oorlog

Dit toestel kan de vijand vanaf grote afstand traceren en indien nodig uitschakelen. Het toestel was destijds gestationeerd in Soesterberg en is ingezet tijdens de Koude Oorlog. Het Amerikaanse squadron stond deze keer onder Nederlands commando, wat in onze huidige tijd ondenkbaar zou zijn. 

Familiegeschiedenis

Mijn familiegeschiedenis heeft een indirecte relatie met dit object. De Tweede Wereldoorlog, het verzet, de overvallen en alles waar mijn familie voor stond in die tijd. Mijn moeder was koerierster in de Tweede Wereldoorlog en mijn vader politieman. Hij heeft onder andere met gevaar voor eigen leven, geallieerde strijders vanuit hun onderduikadres begeleid naar eigen troepen. Mijn ouders zijn inmiddels overleden, maar wij als kinderen herdenken wat zij voor ons vaderland deden nog ieder jaar. Wanneer ik naar dit toestel kijk, dan voel ik dat.

Ook vandaag is de dreiging in de wereld voelbaar door de oorlog in de Oekraïne. De F-15 zegt iets over de mogelijkheden en veerkracht om elkaar te helpen en bij te staan in tijden van oorlog. Mijn ouders deden dit vroeger, maar ook vandaag de dag draagt Defensie zijn steentje bij.

"Mijn familiegeschiedenis heeft een indirecte relatie met de F-15. Het toestel staat symbool voor elkaar helpen." Arno Mulder - Vrijwilliger NMM

Onze vrijwilligers hebben een groot aandeel in de bezoekerservaring van het museum. Vaak hebben de vrijwilligers een persoonlijke relatie met de krijgsmacht, het museum of een specifiek collectiestuk.

Ook vrijwilliger worden?