Kijk live mee

Het schilderij is 14 november 2022 onthuld aan de pers en vanaf nu voor iedereen te zien t/m 18 maart 2023 (met uitzondering van 3 t/m 5 maart). De komende maanden wordt het gerestaureerd door de restaurators van SRAL.

Op 7, 8 en 9 februari zijn de restauratoren aanwezig om het schilderij te restaureren. Bezoekers mogen vragen stellen.

Verborgen onder het vernis

Ontdek de verhalen

Regelmatig houden we je op de hoogte van het restauratieproces, de ontdekkingen die we doen en alle bijzondere gebeurtenissen rondom het schilderij ‘De moedige verdediging der stelling bij Les Quatre-Bras’. Volg hier alle updates:

  • Brief van Napoleon ontdekt!
    Tijdens de restauratie is een bijzondere brief tevoorschijn gekomen. Een brief van niemand minder dan Napoleon zelf. Bekijk de video.
  • De tamboer en zijn trom
    Op het schilderij is een dode of gewonde tamboer te zien. Naast hem ligt een trom. Wist je dat de trom een trofee was voor de vijand? Bekijk de video.
  • De restauratie in stappen
    Marjolein van restauratie-atelier SRAL vertelt uit welke vier fases de restauratie van het schilderij bestaat. Bekijk de video.

Een vergeten veldslag

Na de Franse Revolutie neemt Napoleon Bonaparte de macht over in Frankrijk. Met zijn leger verovert hij grote delen van Europa. Na jaren van oorlog wordt Napoleon in 1813 verslagen door een coalitie van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden. Maar Napoleon komt terug. In 1815 ontsnapt hij van het eiland Elba waar hij in ballingschap zat. Hij krijgt het Franse leger achter zich en trekt opnieuw ten strijde. In het zuiden van de Nederlanden, het gebied dat nu België is, staat een Brits-Nederlands leger klaar en vanuit het oosten komt een Pruisisch leger aan. Samen zijn ze sterk genoeg om de Fransen te verslaan. Maar Napoleon rukt snel op, met als doel de Britten te verslaan voordat de Pruisen arriveren.

Bij het gehucht Quatre-Bras stuit de Franse voorhoede echter op de Nederlandse troepen. Er ontstaat een groot gevecht. De Nederlanders weten de Fransen twee dagen tegen te houden, en zo tijd te winnen voor de Brits-Pruisische coalitie. Deze strijd gaat de geschiedenis in als de slag bij Quatre-Bras. De Pruisen kunnen zich dankzij de Nederlanders opnieuw groeperen en Napoleon wordt gedwongen tot een grote veldslag bij Waterloo. In een heftige strijd onder leiding van de hertog Wellington, verslaan de coalitietroepen uiteindelijk de Fransen. Napoleon wordt gevangengenomen en na ruim twintig jaar oorlog keert de rust in Europa terug.

Het was nog een hele operatie om het doek veilig en wel naar het NMM te vervoeren. Hoe dat gegaan is zie je in deze video.
“Dit schilderij verbeeldt een cruciaal maar onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Het is geweldig dat dit vroeg negentiende-eeuwse topstuk vanaf nu voor alle Nederlanders te bewonderen is.” John Sijmonsbergen - Directeur SKD

Het gigantische schilderij in het echt bekijken? In ons museum kijk je van dichtbij mee hoe de restaurateurs aan het werk zijn en sta je oog in oog met de Prins van Oranje en de vele soldaten.

Tickets bestellen