Verhalen vertellen

Goodbye F-16 met Frans Limburg

Voormalig C-LSK Lt-Gen Luyt zei: “Je stapt niet in een F-16, je trekt hem aan!” Het iconische jachtvliegtuig van de afgelopen decennia is alom bekend, maar wat gaat er om in de mensen die er mee werken? ’s Ochtends breng je je kind naar school en enkele uren later vlieg je. Wat doet dat met jou, je collega’s en je familie? Een meeslepende voorstelling over de menskant van de F-16.

Met: Ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht. Frans Limburg als vlieger (acteur).

Verhalen vertellen

Vergeten Oorlogsheldinnen

Vrouwen deden meer in het leger dan de was en brandewijn schenken. Wil je hun echte verhaal horen? Kom dan om 22:00 uur naar Foyer du Trésor. Muzikant Marinda Kusters heeft een programma samengesteld met verhalen. De muziek is van vrouwelijke componistes als Clara Schumann, Louise Farrenc en Mel Bonis.

De verhalen van deze oorlogsheldinnen zijn waargebeurd en gebaseerd op krantenartikelen, dagboekverhalen, bewaard gebleven medailles en het schilderij ‘Oorlogsleed’, geschilderd door J. J. Eeckhout in 1826. Deze teksten en objecten zullen in een projectie te zien zijn tijdens de voorstelling. Daarnaast zijn het schilderij ‘Oorlogsleed’ en de medaille van de wasvrouw uit 1830 ook fysiek te bekijken in het museum. Meer achtergrondinformatie over de oorlogsheldinnen is te lezen in het artikel ‘Onbezongen Oorlogsheldinnen’, geschreven door Kim Bootsma.

Met: Ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht. Verteller: Jendy Jalving, majoor-vlieger en voorzitter van het Defensie Vrouwennetwerk.

Verhalen vertellen

Veldheren met Peter van Uhm en Mart de Kruif

Tijdens dit boeiende theatercollege nemen de twee generaals buiten dienst je mee in de wereld van de militairen. Van Uhm en De Kruif geven een unieke kijk op de huidige militaire situaties in de wereld. Kunnen we iets leren van de geschiedenis van oorlogen? En hoe staat het eigenlijk met het leger in Europa? Wat als we vandaag aangevallen worden?

Met: Mart de Kruif en Peter van Uhm. *Alleen op zaterdag

Verhalen vertellen

ORFEO, een drama van Karton ft. Steef de Jong 

In een kartonnen pop-up decor speelt Steef de Jong samen met de klarinetsectie KMKJWF de allereerste operette ooit gemaakt: Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach uit 1858. Het wel en wee van het bekendste liefdespaar uit de wereldgeschiedenis, Orpheus en Eurydice, komt als nooit tevoren en op volstrekt originele wijze tot leven.

Steef de Jong (1983) is theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. De Jong is ook operaliefhebber, maar operette stal zijn hart.

Met: Klarinetsectie van de KMKJWF o.l.v. majoor Frans-Aert Burghgraef. Steef de Jong (acteur en zanger).

Verhalen vertellen

Makandra - FKNR met Simon Feenstra 

Makandra is Surinaams voor met elkaar. En daar gaat dit programma over. De FKNR heeft met Simon Feenstra een liedjesprogramma samengesteld dat gaat over vriendschap, elkaar helpen en je met elkaar verbonden voelen, wie je ook bent. Van I’ll be There, Zwart-Wit tot Father Figure. Ga er lekker voor zitten.

Met: Fanfare Korps Nationale Reserve o.l.v. kapitein Alfred Willering. Simon Feenstra (zang).

Verhalen vertellen

De Goede Soldaat Schweik met Mart de Kruif  

Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif leest voor uit zijn boek Zandhappen. Hij vertelt over zijn uitzending in Afghanistan. De Kruif zegt ‘ja’, maar pas daarna dringt tot hem door hoe enorm de taak is die hij op zich heeft genomen. Een jaar lang verblijft hij in een prachtig maar verscheurd land. Het is een ervaring die hem definitief zal veranderen, als militair en als mens.

Met muziek uit The Good Soldier Schweik Suite van Robert Kurka. De muziek heeft zijn wortels in Tsjechische volks- en dansmuziek met onder meer de polka en furiant.

Met: houtblazers, koperblazers en percussie van de KMKJWF, o.l.v. majoor Tijmen Botma.

Verhalen vertellen

De rol van muziek op 4 en 5 mei

Nienke Majoor weet op een leuke en toegankelijke manier het belang van muziek bij herdenken uit te leggen. Ze is al jaren hoofd vieren en herdenken bij Stichting 4 en 5 mei en geeft leiding aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam. We eindigen met een pubquiz. ‘Wat weet jij van muziek?’ De winnaar van de pubquiz krijgt twee kaarten voor het 5 mei-concert op de Amstel.

Met: Nienke Majoor (verteller). * Alleen op vrijdag.

Band van de Surinaamse Legerkapel

Band van de Militaire Kapel Suriname

Het festivalthema is Makandra, Surinaams voor ‘met elkaar’. Het is ook de naam van een Surinaams-Nederlandse samenwerking op het gebied van Economie, Justitie en Defensie. Onze militaire muziek versterkt de Surinaamse Legerkapel met workshops, exercitie en muziekinstrumenten. Dat gebeurt meestal in Paramaribo, maar deze week in Nederland. We zijn ontzettend blij dat ze er zijn, met twintig swingende muzikanten. En nu gaan met die heupen!

Pop, jazz en wereld

Latin grooves KMar met Lílian Vieira en Izaline Calister

Geniet 45 minuten van heerlijke latin grooves met een topzangeres op front. Izaline Calister was eerder te gast op de Nacht en bekend van haar liedjes in het Nederlands en Papiaments. Lílian Vieira is frontvrouw van Zuco 103, een brazilectroband die regelmatig op de poppodia te zien is.

Met: Big Band Marechaussee o.l.v. kap. Peter Kleine Schaars. Vrijdag met Lílian Vieira (zang). Zaterdag met Izaline Calister (zang).

Pop, jazz en wereld

FBW gaat Boogaloo met Benjamin Herman

Vorig jaar creëerde de FBW een feest in de tent met dansbare afrogrooves o.l.v. gitarist/zanger Andro Biswane. Dit jaar brengt saxofonist Benjamin Herman messcherpe blazerslikjes, zoals altijd in een strak kostuum. Het orkest heeft er weer zin in om iedereen aan het dansen te krijgen. Let’s Boogaloo.

Met: Fanfare ‘Bereden Wapens’, o.l.v. Ritmeester Jos Zegers. Benjamin Herman (saxofoon).

Pop, jazz en wereld

Birth of the Cool – the complete album

Dit legendarisch album met onder meer Miles Davis, Gerry Mulligan, John Lewis en Lee Konitz wordt in zijn geheel uitgevoerd. De arrangementen zijn beïnvloed door klassieke muziek: Downbeat schreef dat het album grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de moderne ‘kamerjazz’. Ga er rustig voor zitten.

Met: jazz-10tet Koninklijke Luchtmacht.

Pop, jazz en wereld

Knallende afsluiter met Orkest KLu ft. Postmen

Een knallende afsluiter! De hiphop en reggae van Postmen gaan een fusie aan met het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Frontman The Anonymous Mis (Remon Stotijn) is de drijvende kracht achter de groep. Als rapper, producer, componist en bassist. Postmen werkte vaker met live muzikanten, maar dit wordt de eerste keer met een 48-koppig orkest. De singles ‘Cocktail’, ‘U Wait’, ‘Renaissance’, ‘Crisis’ en later ook ‘De Bom’ zijn inmiddels klassiekers geworden in de Nederlandse hiphopwereld.

Met: Postmen, achtergrondzangers en het Orkest Koninklijke Luchtmacht o.l.v. Jasper Staps.

Pop, jazz en wereld

Peter Herbolzheimer project met Erik van Lier

Peter Herbolzheimer is in de jazz- en bigbandwereld een bekend bandleider en arrangeur. Zijn stukken worden overal ter wereld gespeeld. Herbolzheimer was leider van het Bundesjazzorchester waarmee hij regelmatig op tv te zien was. Hij heeft ongeveer met alle grote jazzartiesten uit de 20e eeuw gewerkt.

Met: Big Band Marinierskapel o.l.v. Erik van Lier.

Pop, jazz en wereld

Hè Gezellig, de Omniband

Muzikale humor, geïnspireerd door Mini & Maxi, de Ashton Brothers, Släpstick, Victor Borge en nog vele anderen. De Omniband brengt gezelligheid: dat wil je niet missen. De voorstelling ‘Hè, gezellig!’ is hun muzikale speeltuin. Drie muzikanten, een bult instrumenten, goeie grappen, slechte grappen, mooie muziek en muziek om bij te springen.

Met: Jochem van Hoogdalem, Sander Borst en Douwe Nauta en een gemengd ensemble van de KMKJWF. *Alleen op zaterdag.

Pop, jazz en wereld

The Green Hornets ft. Patricia van Haastrecht

In het najaar van 2023 ontstond er een speciale muziekeenheid bij de KMKJWF die zich ging richten op collega militairen met de ‘Boots on the Ground’. Toegankelijke muziek in een hip jasje voor en door militairen in het groen.

Met: Blazers en band van de KMKJWF en Patricia van Haastrecht (zang).

Pop, jazz en wereld

Zo wijd de wereld strekt

Als ‘Specialist in Veelzijdigheid’ trakteert de Marinierskapel op een spetterende show, passend bij het motto van het Korps Mariniers: Zo wijd de wereld strekt…
Met een veelzijdig programma, solisten uit eigen gelederen en de bekende witte jasjes staan zij garant voor een spetterende afsluiting.

Met: Marinierskapel o.l.v. oppermeester-chef Bjorn Verschoore, chef-dirigent Belgische Marinekapel.

Militaire tradities

Steelband van het Korps Mariniers

In 1969 kregen mariniers op Aruba traditionele muziekinstrumenten cadeau van de bevolking als dank voor al hun werk tegen criminaliteit in de wateren rondom het eiland. Sindsdien zijn steeldrums met muziekstijlen als calypso onderdeel van onze militaire muziek.

Met: Steelband van het Korps Mariniers.

Militaire Tradities

Tamboers FKNR

De tamboers nemen u mee in de geschiedenis van de tamboer. Wat is de oorsprong, welke rol had de tamboer in de tijd van Napoleon en welke rol heeft hij of zij nu?

Met: Tamboers Fanfare Korps Nationale Reserve, lkol Arno van Essen (verteller).

Militaire Tradities

Great Movie Marches

De RFGGJ heeft de grootste marsen van het witte doek verzamelt. En Hollywood heeft er veel: The River Kwai March, Star trek, Mars 1944 tot Imperial March.

Met: Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’. Dirigent t.b.a.

Klassieke muziek

Sonatine voor blazers No. 1 – Richard Strauss

De blazersonatines van Richard Strauss, gecomponeerd in zijn laatste jaren, hebben een duidelijke Mozartiaanse erfenis en werden ook geïnspireerd tijdens de jeugd van de componist toen hij zijn vader hoorn hoorde spelen in de Hofopera in München; herinneringen aan het timbre van de hoorn domineerden zijn muziek zijn hele leven.

Met: Gemengd ensemble van de Marinierskapel.

Portret Henri Tomasi

Klassieke muziek

Fanfares Liturgiques – Henri Tomasi 

Fanfares Liturgiques bevat vier delen: Aankondiging, Evangelie, Apocalyps en Goede Vrijdag Processie. Het werk past uitstekend in deze Passietijd waarbij gelovigen stilstaan bij het lijden en sterven van Christus. De melodieën zijn geïnspireerd op volksmuziek van het eiland Corsica, waar de ouders van Tomasi zijn opgegroeid.

Met: Groot koperensensemble en slagwerk van de Marinierskapel o.l.v. Smjr Jeroen Schippers.

Klassieke muziek

Bugelkoor OKMAR

Het meest kenmerkende instrument van de Fanfare in de spotlight! Nergens ter wereld is er een ensemble bestaande uit één Eb bugel, acht Bb-bugels en een Bas-bugel. Laat je verrassen door het ‘fluwelen geluid’ en de diverse wereldpremières speciaal voor dit bijzondere ensemble en deze gelegenheid gecomponeerd.

Met: Bugelisten van het Orkest Koninklijke Marechaussee o.l.v. WM1 Bert van Cruchten.

Overige informatie

Legenda

  • MARKAP: Marinierskapel der Koninklijke Marine
  • KMKJWF: Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’
  • ORKEST KLU: Orkest Koninklijke Luchtmacht
  • OKMAR: Orkest Koninklijke Marechaussee
  • RFGGJ: Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’
  • FBW: Fanfare ‘Bereden Wapens’
  • T&P: Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers
  • FKNR: Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’

Plattegrond en blokkenschema

Bekijk hier de plattegrond en blokkenschema voor 2024:

Kijk voor veelgestelde vragen hier.