Strijden voor

vrijheid

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Militair Hendrik Sebes bijvoorbeeld. Hij werd als Engelandvaarder gevangengenomen en gaf zijn leven voor onze vrijheid. Hij was pas 25 jaar.

Dagelijks lezen we in de krant over de dramatische strijd in het oosten van Oekraïne, de oorlog in Gaza en de humanitaire crisis in Jemen. Jonge mannen en vrouwen van vaak nog geen 25 jaar leveren een strijd voor de vrijheid van hun land of volk.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al zo’n tachtig jaar geleden is, is er in essentie weinig veranderd. Ook toen streden jonge jongens van amper 25 jaar oud voor onze vrijheid.

Zoals

Hendrik Sebes

Kleermaker Hendrik Sebes uit Dordrecht vecht in de Meidagen van 1940 als dienstplichtig landmachtsoldaat in Brabant en Zeeland tegen de Duitse invallers.

Hij trekt zich na de capitulatie met een aantal militairen van het Nederlandse leger via Frankrijk terug naar Groot-Brittannië: hij wordt een Engelandvaarder.

In het Verenigd Koninkrijk komt hij in dienst van de Special Operations Executive (SOE), één van de Britse spionageafdelingen. Hij krijgt ook een Engelse vriendin: Mary, met wie hij begin 1942 trouwt.

In de val tijdens een

geheime operatie

Na zijn opleiding moet hij een rol gaan spelen in het spionagenetwerk dat in het bezette Nederland wordt opgezet. Engelandvaarders van de SOE moeten terug naar Nederland om daar inlichtingen te verzamelen. Wat niemand dan weet is dat de geheim agenten die boven Nederland worden gedropt in de val lopen: het Englandspiel.

De Duitsers zijn op de hoogte van de hele operatie en nemen tientallen spionnen gevangen: van de 59 gearresteerde geheim agenten worden er 54 vermoord. Hendrik weet dat niet als hij begin april 1942 boven Oldebroek ’s nachts uit een vliegtuig springt. Zijn overall en parachute worden door een boer gevonden. Hij wordt al snel opgepakt, verhoord en opgesloten.

Inwoners van Den Haag rennen in de Piet Heinstraat enthousiast de binnentrekkende Canadezen tegemoet tijdens de bevrijding.

Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid

In 1944 wordt hij in het beruchte concentratiekamp Mauthausen doodgeschoten. Toen Hendrik boven Nederland aan zijn fatale missie begon, was zijn vrouw in verwachting. Op 30 augustus 1942 werd hun zoontje Terence (Terry) geboren. Hij leeft nog. Zijn kleinzoon Ronnie Hendrick (10) is genoemd naar zijn overgrootvader; de moedige spion die – 25 jaar oud – zijn leven gaf voor onze vrijheid.

Volharding. Laten we er wat van leren.

Hendrik stierf in de strijd voor vrijheid. Een vrijheid die dagelijks veel slachtoffers vroeg. Hendrik en vele anderen kunnen we niet meer terughalen. Maar we kunnen wel leren van hun verhalen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Ontdek ook de moedige verhalen van marineman Maarten en marinier Andries.