Tentoonstelling F-16: 50 JAAR FAST FORWARD

Wat een expositie aan moois oplevert

De tentoonstelling ‘F-16: 50 JAAR FAST FORWARD‘ was ruim een jaar te zien in het museum. De bruiklenen zijn terug bij hun eigenaren, en ook de J-248 gaat weer terug naar Bureau Evenementen van de Koninklijke Luchtmacht. Tienduizenden mensen hebben de tentoonstelling gezien. Zeker in de weekenden zagen we veel geïnteresseerden die speciaal voor deze expo naar Soesterberg kwamen.

Spin-off

Een mooie bijkomstigheid is dat we veel extra kennis, documentatie en objecten hebben kunnen toevoegen aan onze collectie. Die spin-off is zelden zo groot als bij deze expositie. De boeken en tijdschriftencollectie is aangevuld met recente publicaties en toegankelijk gemaakt via de online database, samen met vele verwijzingen naar recente publicaties op internet. Zoals onze verdiepende verhalen, de YouTube-serie over de F-16  en publicaties in de media. Zeer waardevol voor scholieren, studenten en geïnteresseerden.

Eén van de afleveringen uit de YouTube-serie met interviews uit de tentoonstelling (vanaf 01:16 minuten).

Interviews met vliegers

We hebben heel veel bewegend beeldmateriaal en foto’s verzameld. Maar ook de interviews die we gemaakt hebben met vliegers beschouwen wij als belangrijke aanwinsten. We zijn zorgvuldig te werk gegaan bij de selectie van de geïnterviewden en de keuze van de verhalen. Deze interviews worden historische bronnen voor iedereen die later iets wil weten over de operationele inzet van de F-16 door de Koninklijke Luchtmacht.

De helm van Peter ‘Wobble’ Tankink die hij droeg tijdens zijn uitzending naar Kosovo.

Persoonlijke objecten

Extra bijzonder is dat we van drie van de geïnterviewden persoonlijke objecten hebben kunnen verwerven. Zo hebben we een flight suit met emblemen van Joost ‘Niki’ Luijsterburg. Hij was tot vorig jaar nog instructeur op de F-16 in de Verenigde Staten en met 4.000+ vlieguren recordhouder F-16 voor de KLu. Maar ook een bijzondere aanwinst; de overall van één van de studenten van Niki’s laatste F-16-klas in Tucson: Julius. Deze luitenant staat nog aan het begin van zijn vliegcarrière en gaat de overstap naar de F-35 maken. We hebben hem samen met zijn klasgenoten geïnterviewd.

Derde speciale verwerving is de helm en jas van niemand minder dan Peter ‘Wobble’ Tankink, die hij droeg tijdens zijn uitzending naar Kosovo. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke historische objecten. Te meer omdat ze uit de eerste hand verworven zijn en we de verhalen hebben. Voor een museum is dat echt de hoofdprijs.

De verworven objecten bevinden zich op dit moment in het depot. De flight suit van Niki was wel te zien in de tentoonstelling.

Flight suit van Joost ‘Niki’ Luijsterburg in de expo.

F-16 Orange Jumper

En dan is er een aanwinst van nog weer een andere orde: de F-16BM J-066 ‘Orange Jumper’. Je krijgt niet elke dag een vliegtuig met zo’n unieke historie. De kist is met het demilitariseren behoorlijk toegetakeld, maar met hulp van enkele zeer nauw betrokken luchtmachters hebben we hem optisch (binnen de wet- en regelgeving) weer mooi toonbaar gemaakt.

Omslag van het boek 'Goodbye F-16'.

Goodbye F-16

En last but not least een boek! De initiatiefnemer van de tentoonstelling, Dick van Wageningen, heeft zoveel onderzoek gedaan en materiaal verzameld dat we met hem hebben besloten daar een boek van te maken. Het boek Goodbye F-16 volgt in opzet de verhaallijn van de tentoonstelling en is vormgegeven door Gijs Dragt. Deze publicatie houdt ook na de expositie als overzichtswerk over de geschiedenis van de F-16 in Nederland, zeker zijn waarde.

Goodbye F-16 is te koop voor € 35 in de museumwinkel, de webshop van Flash Aviation of via de uitgeverij Geromy.

Bladzijdes uit het boek 'Goodbye F-16'. Gebruikte fotografie in het boek: Frank Crebas
Conservator NMM Alfred Staarman
"Goodbye F-16 is een prachtig boek en een waardig eerbetoon aan het belangrijkste vliegtuig uit de Nederlandse geschiedenis: de F-16." Alfred Staarman - Conservator