Lees voor

De Koude Oorlog is al lang voorbij, maar de raketten die ruim 30 jaar verboden waren, kunnen weer ingezet worden omdat het Amerikaans-Russische INF-verdrag is opgeheven. Hoe begon eigenlijk die Koude Oorlog? En hoe verhouden historische gebeurtenissen zich tot de de actualiteit? Ontdek het t/m 1 september in onze tentoonstelling.

Nederland en de Koude Oorlog

Met de tentoonstelling 'Als de Russen komen' besteedt het NMM aandacht aan de Koude Oorlog: een periode van spanningen tussen Oost en West die van WOII tot aan begin jaren '90 duurde. Hoe kwamen die spanningen tot stand en waarom hebben we het over 'Oorlog' terwijl er nooit een schot is gelost?

In een aangrijpende 3D-audiotour (her)beleef je in deze tentoonstelling de gespannen periode waarin de wereld was verdeeld in Oost en West. Ook recente gebeurtenissen zoals cyber warfare, hacks en fake-news worden in de tentoonstelling behandeld. Als je de media mag geloven bevinden we ons in een 'nieuwe' Koude Oorlog, maar is dat zo? Bezoek de tentoonstelling en oordeel zelf!

T/m 1 september 2019 te zien. Mis hem niet en bestel alvast je tickets!

Tickets bestellen

Zij gingen je voor

Sinds de opening in februari hebben tienduizenden NMM-bezoekers de tijdelijke tentoonstelling bezocht. We hebben veel mooie reacties en recensies van deze bezoekers gekregen. Van gezinnen met kinderen, tot oud-gedienden en dienstplichtigen. Velen herkennen de verhalen en gebeurtenissen die zich in de jaren '60 tot begin jaren '90  afspeelden.

Ook in de media is de tentoonstelling niet onopgemerkt gebleven. Zo recenseerde De Volkskrant onze tentoonstelling met de titel "Ongemakkelijk actueel"; de Koude Oorlog is ook in onze dagelijkse actualiteit aanwezig. 

Topstukken

Vanuit heel Europa zijn bijzondere objecten verzameld om de tentoonstelling vorm te geven, van een reusachtige Chieftain tank in urban camouflage, tot een mini-spionage cameraatje. Stuk voor stuk objecten met een bijzonder verhaal en nog t/m 1 september te zien.

In de tentoonstelling beleef je het verhaal van de Koude Oorlog middels een 3D-audiotour. Een tour vol herkenning uit het verleden, maar ook met het heden. Mis het niet!

Koop tickets

Met steun van

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het VSB fonds, het Mondriaanfonds, en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bekijk hieronder ook onze overige actiteitein in het kader van de Koude Oorlog.