Lees voor

Je kunt tegenwoordig geen krant meer openslaan, zonder te lezen dat we ons in een nieuwe Koude Oorlog bevinden. Maar hoe begon eigenlijk die eerste? En hoe verhouden historische gebeurtenissen zich tot de 'nieuwe' Koude Oorlog?

Nederland en de Koude Oorlog

Met de tentoonstelling 'Als de Russen komen' besteedt het NMM in 2019 aandacht aan de Koude Oorlog. In een aangrijpende 3D-audiotour en langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland (her)beleef je in deze tentoonstelling de gespannen periode waarin de wereld was verdeeld in Oost en West. Ook recente gebeurtenissen zoals cyber warfare, hacks en fake-news worden in de tentoonstelling behandeld. 

Ontdek het van 23 februari t/m 1 september 2019 en mis hem niet!

Nu te zien

Op vrijdag 22 februari is de tentoonstelling geopend door Minister van Defensie Ank Bijleveld. Met deze opening onderstreept de Minister de actualiteit van het onderwerp Koude Oorlog, en de actuele dreiging in de wereld.

Bezoek nu de tentoonstelling! Wees er als eerste bij en bestel direct je tickets voor een leuke dag uit!

Koop tickets

Groot, groter, grootst

Vanuit heel Europa zijn bijzondere objecten verzameld om de tentoonstelling vorm te geven, soms klein van formaat, en soms enorm. Zo arriveerde in december 2018 al een Chieftain zware Britse tank bij het NMM. Dit grootste en zwaartste (57 ton!) collectiestuk moest vanwege zijn omvang als eerste worden geplaatst in de expositieruimte voordat er gebouwd kon worden. De tank is uitgevoerd in karakteristieke 'urban camouflage'; een patroon speciaal ontwikkeld om minder op te vallen in stedelijk gebied. Tanks als deze waren gestationeerd bij de Britse 'Berlin Brigade' ten tijde van de Koude Oorlog.

De tank neemt een prominente plaats in in de tentoonstelling, maar er zijn veel meer bijzondere objecten te zien... Ontdek ze vanaf 23 februari!

Met steun van

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het VSB fonds, het Mondriaanfonds, en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bekijk hieronder ook onze overige actiteitein in het kader van de Koude Oorlog.