Wanneer?

 • Iedere dinsdag en donderdag in de periode 6 juli t/m 30 augustus om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur.
 • Zondag 7 juli om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur.
 • Zondag 4 augustus om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur.

Waar?
Workshopruimte Xplain.

Wat is er nog meer te doen?
Eric tijdens zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in 2003.

Maak kennis met

Veteraan Eric

Met een indrukwekkende carrière van 30 jaar bij Defensie, heeft Eric een schat aan ervaring en expertise opgebouwd.  Dit leidde tot en dynamische en veelzijdige carrière bij de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. 

Tijdens zijn dienst heeft Eric in verschillende functies gewerkt, variërend van vuurleiding HAWK tot gespecialiseerd verpleegkundige en adviseur op het gebied van kwaliteitsmanagementsystemen. Zijn veelzijdigheid en toewijding hebben hem door tien uitzendingen geleid, waarbij hij voornamelijk verantwoordelijk was voor intensive care en spoedeisende hulp als verpleegkundige.

Veteraan Eric vertelt zijn verhaal tijdens de zomervakantie op de volgende data:

 • Dinsdag 9 juli
 • Dinsdag 16 juli
 • Dinsdag 23 juli
 • Dinsdag 6 augustus
 • Dinsdag 13 augustus
 • Dinsdag 20 augustus
 • Dinsdag 27 augustus

Veteraan Esther

Esther, 50 jaar, heeft een indrukwekkend en aangrijpend verhaal. Ze diende twee keer in het voormalige Joegoslavië, eerst in 1994 met Dutchbat 2 in Srebrenica en daarna in 1996 als viertonner chauffeur met 1 NL Logbat naar Busovača. Tijdens deze missies heeft ze onvergetelijke ervaringen opgedaan, waaronder een periode waarin ze samen met 69 anderen werd gegijzeld door oorlogsmisdadiger Ratko Mladić. 

Ondanks de immense uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd, bleef Esther haar moed en vastberadenheid tonen. Haar deelname aan de Invictus Games in 2018 in Sydney, Australië, is hiervan een mooi voorbeeld. Voor Esther was het een mijlpaal in haar reis naar herstel. 

Helaas heeft Esther P.T.S.S. (Post Traumatische Stress Stoornis) opgelopen door haar oorlogservaringen. Maar dankzij therapie en haar trouwe buddyhond, die haar ’s nachts wekt bij nachtmerries en overdag helpt haar stressniveau laag te houden, heeft ze geleerd om haar leven opnieuw op te bouwen. Haar verhaal is er één van hoop, kracht en herstel.

Veteraan Esther vertelt haar verhaal tijdens de zomervakantie op de volgende data:

 • Donderdag 11 juli

Veteraan Manuela

Manuela begon haar reis in 1984 bij de Koninklijke Marine in 1984 toen zij als onderdeel van de tweede lichting vrouwen naar het Koninklijk Instituut voor de Marine ging. Na drie jaar werd zij benoemd tot officier en begon aan haar grote avontuur op zee. 

Haar eerste grote missie kwam snel nadat zij was afgestudeerd. De Golfoorlog brak uit. Ze nam deel aan de operaties op het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis. Na deze intense periode keerde zij terug naar Nederland en diende in Den Helder en Den Haag. Kort daarna werd zij geplaatst bij het Korps Mariniers en uitgezonden op een VN-missie naar Haïti (UNMIH). 

In 1999 besloot zij haar militaire loopbaan te beëindigen, maar de herinneringen en ervaringen blijven een belangrijk deel van haar leven.

Veteraan Manuela vertelt haar verhaal tijdens de zomervakantie op de volgende data:

 • Dinsdag 18 juli
 • Dinsdag 30 juli
 • Donderdag 8 augustus
 • Donderdag 15 augustus

Veteraan Siege

Siege is een trotse veteraan van het Korps Mariniers, waar hij diende van 1978 tot 2010. Gedurende zijn carrière heeft hij veel meegemaakt en onvergetelijke ervaringen opgedaan. Eén missie blijft voor altijd in zijn herinnering gegrift: zijn tijd in Cambodja. 

Van december 1992 tot eind mei 1993 was hij onderdeel van een belangrijke vredesmissie in Cambodja. Gedurende zes maanden werkte hij daar om vrije verkiezingen te organiseren, een belangrijke stap voor de toekomst van het land. Ze hielpen ook bij de terugkeer van 400.000 vluchtelingen, begeleidend in konvooien naar hun vaderland. Een andere essentiële taak was het ontwapenen van de lokale bevolking en strijdende partijen, waaronder de Rode Khmer.  

Zijn ervaringen als marinier en de lessen die hij heeft geleerd tijdens deze missie, vormen de kern van wie hij nu is. Kom luisteren naar zijn verhaal en laat je inspireren!

Veteraan Siege vertelt zijn verhaal tijdens de zomervakantie op de volgende data:

 • Donderdag 25 juli

Veteraan Marvin

Veteraan Marvin is niet alleen dienstplichtig geweest, hij is ook actief dienend, en wel als reservist bij 1 German-Netherlands Corps in Duitsland. Hij behoort tot het Korps Communicatie en Engagement Prinses Ariane. Deze bijzondere eenheid zorgt voor de communicatie met alle groepen mensen in een missiegebied. Dat kunnen de burgers in het gebied zijn, maar ook tegenstanders. Het korps beschikt over een groot aantal militairen, beroeps en reservist, met diverse (civiele) specialismen. Marvin is gespecialiseerd in – zoals hij het zelf zegt – het gebruiken van informatie als wapen. “Wat ik afschiet, ontploft niet. Maar kan de vijand wel pijn doen”. 

Marvin is als 20-jarige dienstplichtige uitgezonden naar Libanon (1981) en is later als reservist op missie geweest naar Bosnië (2011), Irak (2021) en Mali (2017). Over de missie in Mali vertelt hij een bijzonder verhaal, over het inzetten van het ‘informatiewapen’ om de lokale bevolking te helpen in de strijd tegen bermbommen. 

Veteraan Marvin vertelt zijn verhaal tijdens de zomervakantie op de volgende data:

 • Donderdag 29 augustus

Veteraan Martin

Na zijn middelbare school stond hij te popelen om aan een sportopleiding bij het CIOS te beginnen, maar hij werd afgewezen. Zijn vader gaf hem een gouden tip: “Waarom ga je niet het leger in? Ook daar doen zij veel aan sport.” 

Zo begon in november 1974 zijn reis van maar liefst 26 jaar in het leger. Van intensieve keuringen en zware trainingen tot het opleiden van anderen en het toepassen van zijn kennis tijdens de spanningen van de Koude Oorlog en drie uitzendingen. 

Veteraan Martin vertelt zijn verhaal tijdens de zomervakantie op de volgende data:

 • Zondag 1 september