De Klas van '45
Beleef de verhalen van vijf schoolkinderen, alsof je er zelf bij was.

Alles over het lesprogramma

De Klas van ’45 Xperience duurt 35 minuten en is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs. Daarmee sluit DKlas van ’45 aan bij de kenmerkende aspecten van het tijdperk van de wereldoorlogen en de holocaust (kerndoel 52). 

Ga voor de complete ervaring en doe voorafgaand aan je bezoek samen met je leerlingen de Klas van ’45 digiles.

Waar vind je De Klas?

De Klas van ’45 bevindt zich op de begane grond in het hart van het Nationaal Militair Museum. In het Arsenaal kun je de speciale vloerstickers volgen om er te komen. Voor de schooldeur van De Klas van ‘45 word je opgewacht door een medewerker die je een headset uitreikt 

Goed om te weten

Om de 5 minuten openen de schooldeuren en kan er een groepje van maximaal 10 personen de klas in. De Klas van ’45 is toegankelijk voor alle museumbezoekers. Er kan dus een wachtrij staan. Daarom raden wij scholen aan om te kiezen voor het begeleide onderwijsprogramma. Dan reserveren we een tijdsblok speciaal voor jullie. Het totale lesprogramma duurt ongeveer 90 minuten.  

Ga voor de complete ervaring

Heb je het begeleide lesprogramma geboekt? Dan ontvangt een museumdocent jou en je groep bij de entree. We verdelen de leerlingen in vier groepen (van maximaal 8 kinderen en 1 begeleider) en gaan om de beurt De Klas van ’45 binnen. In de wachttijd gaan de leerlingen in tweetallen aan de slag met ontdekkisten vol echte voorwerpen en bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. De museumdocent sluit het programma af met een nagesprek en een quiz.

Hoeveel begeleiders neem je mee?

Wij vragen je om van tevoren je klas op te delen in vier groepen en voor elke groep een volwassen begeleider te regelen. Wij laten namelijk alleen leerlingen toe tot De Klas van ’45 Xperience als zij begeleid worden door een volwassene.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding maakt het bezoek nog leerzamer. Je kunt voorafgaand samen met je leerlingen De Klas van ’45 digiles doen. De digiles start met een filmpje waarin Lisa Wade een voorproefje geeft en vertelt wat er allemaal op school veranderde in de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens maken je leerlingen aan de hand van interactieve opdrachten kennis met de vijf hoofdpersonen uit het lesprogramma: de kinderen Cor, Jack, Frits, Corrie en Ad.  

Terug op school

Veel leerlingen zijn onder de indruk van de verhalen uit De Klas van ’45. Je kunt na het bezoek met behulp van het tweede deel van de digiles met je leerlingen reflecteren op de gevolgen die de Tweede Wereldoorlog had op de levens van Cor, Jack, Frits, Corrie, Ad. Ook sta je samen stil bij kinderen die vandaag de dag in een oorlogssituatie leven en wat organisaties zoals War Child voor deze kinderen kunnen betekenen.  

Heb je een vraag? Of wil je reserveren? Neem contact op met ons reserveringsbureau dan plannen we samen een mooie en leerzame dag.

Neem contact op