MANJA BLOK: LUCHTSTEUN BOVEN BOSNIË

Tijdens de val van de enclave Srebrenica verleent Manja Blok vanuit haar F-16 luchtsteun aan Nederlandse troepen op de grond, waarbij Nederlandse special forces haar via radiocontact naar haar doelen leiden. Vrouwelijke jachtvliegers zijn nog altijd een uitzondering. Daarom gaat Bloks verhaal niet alleen over Screbrenica, maar ook over haar weg naar de cockpit.

Het volledige verhaal beluister je in het Nationaal Militair Museum.

AHMAD AZIZI: TERUG NAAR AFGHANISTAN

Ahmad Azizi ontvlucht met zijn ouders Afghanistan en komt terecht in Nederland. Wanneer Ahmad, die als kind al bij de politie wilde, op Schiphol een Marechaussee ziet denkt hij: dát wil ik worden. Het lukt hem. Dan gebeurt er iets onvoorstelbaars: hij wordt uitgezonden naar Afghanistan, in het kader van politietrainingsmissie in Kunduz.

Benieuwd naar zijn verhaal? Beluister het in het NMM.

EEF SMITSHUYSEN: VETERAAN IN DE LUCHT

Wanneer Japan in 1942 Nederlands-Indië aanvalt, is Eef Smitshuysen daar piloot bij de Marine Luchtvaartdienst. Hij ontkomt naar Australië en gaat vliegen voor de geallieerden. Dagen van zestien uur in de cockpit zijn geen uitzondering en hij ontsnapt vaak aan de dood.

Hoe het afloopt? Luister naar zijn persoonlijke verhaal in het NMM.

Persoonlijke verhalen van militairen

In het Nationaal Militair Museum vind je de themaruimte ‘Militairen’. Hier kijk en luister je naar de belevenissen en vaak levens veranderende ervaringen van militairen. Benieuwd naar de verhalen van Blok, Azizi, Smitshuysen en vele anderen?

Tickets