Bijzonder geweer van Napoleon

Ons museum herbergt een heleboel verborgen parels. Objecten waar je zomaar langsloopt of die nét om ’t hoekje staan waar je niet hebt gekeken… Die houden we niet langer voor jou verborgen! Dit keer lichten we een geweer van Napoleon uit. Maar waarom is dit geweer nou zo bijzonder?

HET MAROKKAANSE GEWEER VAN NAPOLEON

Dit wapen is in opdracht van Napoleon gemaakt als cadeau voor Sultan Mulay Suleiman van Marokko (1766-1822). De heerschappij van sultan Mulay stond onder meer in het teken van voortdurende conflicten met Spanje en Portugal. Het gebied waar ook Napoleon op dat moment in een hevige strijd was verwikkeld.

Waarom maakte hij dit geweer? Zocht Napoleon wellicht een bondgenoot om samen Spanje mee aan te vallen? Of vond hij zijn relatie met Marokko zo belangrijk voor een goede doorgang naar de Middellandse Zee? Helemaal precies zullen we het nooit weten, maar alles over de specificaties weten we wel.

SPECS

In de schatkamer van ons museum bevindt zich dit geweer dat rond 1806 is gemaakt door J. Tomson & Zoon uit Rotterdam. Het wapen is 171 cm lang en de versiering bestaat uitsluitend uit botanische elementen. Het rijk gedecoreerde wapen heeft een kenmerkende Noord-Afrikaanse vormgeving en bevat goud, zilver en ivoor. Zelfs het houtwerk is ingelegd met zilverdraad en het slot is volledig voorzien van goudinleg. Een broertje van dit bijzondere wapen bevindt zich in het Legermuseum in Parijs.

Conservator NMM Mathieu Willemsen
"Een heel bijzonder geweer, gemaakt in Rotterdam in opdracht van Napoleon." Mathieu Willemsen - Conservator