Lees voor

Voor de bevrijding van Europa is 75 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. In onze tentoonstelling 'Hij of ik' beleef je deze strijd door de ogen van twee militairen: een Canadees en een Duitser. Lopend langs levensechte diorama's beleef je hun verhaal, en hun emotie. Naast de tentoonstelling hebben we ons arsenaal uitgebreid met een bijzondere collectie WO2 materieel.

Een Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In Hij of ik belichten we echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging.

Ontmoet de Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hun verhaal. Hun emoties.

Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Adviesleeftijd 12+. 

Koop nu alvast je ticket

Hun verhaal, hun emoties

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 landt hij met duizenden andere Canadezen op Juno Beach.

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Beide vindt hij vreselijk, hij wil het liefst monteur wil worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront. Daar staan hem zware ontberingen te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Benieuwd hoe zij de oorlog meegemaakt hebben? Bezoek de tentoonstelling en beleef hun verhaal alsof je er zelf bij was.

Ontdek meer over Léo en Hans

Topstukken

Voor '75 jaar bevrijding' pakken we groots uit. Zo zijn er vanuit het buitenland een aantal bijzondere voertuigen naar het NMM overgebracht: het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig 'Buffalo' en de geduchte Duitse Tiger II tank uit Engeland. Eén van de topstukken van de tentoonstelling is een Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler.

Hij of ik is tot 26 september 2021 te zien. Benieuwd naar de andere topstukken?

BEKIJK HET MATERIEEL VAN HIJ OF IK

Aanwinst: pistool topnazi

Op 15 september werd een bijzonder nazi-pistool bijgeplaatst in de tentoonstelling 'Hij of ik'. Het wapen draagt de signatuur van topnazi Ernst Röhm en kwam boven water bij een Brabantse drugscrimineel waarna een oplettende politieagent van het korps Zeeland en West Brabant het museum inschakelde.

Het rijk gedecoreerde pistool met kaliber 6.35 werd in 1933 gemaakt door Sauer und Sohn. Het wapen draagt Röhm’s handtekening, de loop is versierd met eikenbladeren en de trekker is verguld. Er is op de wereld één ander exemplaar bekend waarmee het NMM het wapen heeft vergeleken om vast te kunnen stellen dat het om een origineel stuk gaat. Vermoedelijk is het pistool door SA-leider Röhm als relatiegeschenk weggegeven, iets wat wel vaker gebeurde onder nazibonzen.

Foto: Thijs Rooimans - Nationaal Militair Museum

Tickets reserveren?

Hij of ik is te zien van 14 februari 2020 t/m 26 september 2021. Zien we jou binnenkort bij de tentoonstelling? Het museum is uitsluitend met een online reservering te bezoeken, ook als je al een geldig toegangsbewijs hebt. Bestel hier eenvoudig je tickets.

 

Het vfonds is trotse partner van het Nationaal Militair Museum, omdat ‘Hij of Ik’ een genuanceerd beeld geeft van de beleving van soldaten, aan beide kanten van de strijd, in de Tweede Wereldoorlog.