Lees voor

Voor de bevrijding van Europa is 75 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. In onze tentoonstelling 'Hij of ik' beleef je deze strijd door de ogen van twee militairen: een Canadees en een Duitser. Lopend langs levensechte diorama's beleef je hun verhaal, en hun emotie. Naast de tentoonstelling hebben we ons arsenaal uitgebreid met een bijzondere collectie WO2 materieel.

Een Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In Hij of ik belichten we echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging.

Ontmoet de Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hun verhaal. Hun emoties.

Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Adviesleeftijd 12+. 

Koop nu alvast je ticket

Hun verhaal, hun emoties

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 landt hij met duizenden andere Canadezen op Juno Beach.

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Beide vindt hij vreselijk, hij wil het liefst monteur wil worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront. Daar staan hem zware ontberingen te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Benieuwd hoe zij de oorlog meegemaakt hebben? Bezoek de tentoonstelling en beleef hun verhaal alsof je er zelf bij was.

Ontdek meer over Léo en Hans

Topstukken

Voor '75 jaar bevrijding' pakken we groots uit. Zo zijn er vanuit het buitenland een aantal bijzondere voertuigen naar het NMM overgebracht: het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig 'Buffalo' en de geduchte Duitse Tiger II tank uit Engeland. Eén van de topstukken van de tentoonstelling is een Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler.

Hij of ik is tot 26 september 2021 te zien. Benieuwd naar de andere topstukken?

BEKIJK HET MATERIEEL VAN HIJ OF IK

Tickets reserveren?

Hij of ik is te zien van 14 februari 2020 t/m 26 september 2021. Zien we jou binnenkort bij de tentoonstelling? Het museum is uitsluitend met een online reservering te bezoeken, ook als je al een geldig toegangsbewijs hebt. Bestel hier eenvourdig je tickets.

 

Het vfonds is trotse partner van het Nationaal Militair Museum, omdat ‘Hij of Ik’ een genuanceerd beeld geeft van de beleving van soldaten, aan beide kanten van de strijd, in de Tweede Wereldoorlog.