Lees voor

actueel

Witmetalen geuzenpenning in de vorm van een halve maan "LIVER TURCX DAN ...

Bekijk dit object

Verdieping op de collectie

Het Kenniscentrum bevindt zich in het depot vlakbij het museum.

Hier kunt u terecht voor onderzoek naar de collectie door het raadplegen van een grote verscheidenheid aan boek- en beeldmateriaal. Ook kunt u op verzoek specifieke objecten uit onze collectie inzien. U kan via onze  online database  materiaal aanvragen. In het KIC heeft u verder de beschikking over de uitgebreide collectiedatabase en het digitaal aanbod. U bent elke dinsdag t/m donderdag welkom in de studiezaal. Onze studiezaalbeheerder helpt u graag verder. Maak een afspraak via KIC@NMM.nl of bel 085-0036048.

Van 13 juli t/m 9 oktober kunnen er geen boeken aangevraagd worden uit depot.

Ontdek het nu

De bibliotheekcollectie

Het Nationaal Militair Museum bezit met zijn ca. 250.000 boeken vanaf het jaar 1500 de grootste en belangrijkste militaire c.q. militair-historische bibliotheek van Nederland en tevens een van de grootste museumbibliotheken van Nederland in het algemeen. Over elk denkbaar aspect van de Nederlandse militaire geschiedenis en de rijke militaire cultuur en het militaire erfgoed is wel wat te vinden, in het bijzonder met betrekking tot de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht en de voorlopers daarvan. Daarnaast maken de boeken uiteraard deel uit van de collectie. Het is letterlijk een museale bibliotheek met vele unieke, bijzondere en prachtige werken

ontdek de collectie

Volg de collectie op facebook

Informatie over aanwinsten en over objecten uit de collectie van het NMM kun je nu volgen via facebook NMM collectie 

facebook NMM collectie

Vraagcentrum

Heeft u een vraag over de collectie en heeft u het antwoord niet gevonden in onze collectiedatabase dan kunt u de vraag voorleggen aan onze deskundigen. Gebruikt u daarvoor het vraagformulier.

vraagformulier

Het favoriete object van ...

Iedereen heeft wel een favoriet object in de expositie  van het museum. De keuzes zijn vaak verrassend. Ontdek de objecten aan de hand van verhalen van de medewerkers en  vrijwilligers. Wat is uw favoriete object?   

wie?

Leuke weetjes over de collectie

Hier kunt u informatie vinden over onderzoek of objecten uit de collectie.

Lees verder

Handleiding Enigma codeermachine

In 2016 verwierf het NMM een uiterst zeldzame geheime Duitse handleiding van de Enigma, gedrukt met oplosbare inkt. Het museum was al in het bezit van een Enigma: een codeermachine die de Duitsers tijdens WO II gebruikte om geheime boodschappen over te brengen. Wanneer de begeleidende handleiding van de Enigma in handen van de vijand dreigde te vallen, kon de tekst worden opgelost in water. De handleiding is opgenomen in de vaste expositie van het NMM en te vinden in themaruimte 'Oorlogen'.

aanwinsten