actueel

Carte du Camp d'Utrecht, commandé par le Général en Chef Marmont; ovaal...

Bekijk dit object

Bijzondere aanwinst

'Een bergachtig landschap met rustende militairen'

Een schilderij van penseelprinses ANNE MULLER-VON DAEHNE

Eén van de weinige vrouwelijke kunstschilders die militairen schilderde. Lees meer

De helm van Schettens

NMM verwerft bijzondere helm uit Fries kerkje in Schettens

De helm van Schettens is aan de hand van vergelijkbare exemplaren uit andere collecties vrij exact te dateren op de periode 1620-1630. De helm valt typologisch gezien onder de gesloten Bourgondische stormhoeden. In Frankrijk en de zuidelijk Nederlanden ontstond een eigen gesloten Bourgondische stormhoed met specifieke kenmerken: rechthoekige ooguitsparingen met in het midden een omhoogstaande stang.

De helm van Schettens

website voor SAR eenheid

Op maandag 28 november is het patientenvervoer van de waddeneilanden officieel overgedragen van de SAR eenheid van Defensie naar de Regionale Ambulancevoorziening Fryslan.  De RAV heeft als afscheidscadeau de website 'Helden waren we' over de SAR laten maken met interviews met onder andere bemanningsleden van de helicopters en dokter Deen. Het NMM heeft hier een bijdrage aangeleverd.

ga naar 'Helden waren we'

Verdieping op de collectie

Het Kenniscentrum bevindt zich in het depot vlakbij het museum.

U vindt er een open opstelling met circa 1000 boeken over de collectie en thema's van het museum. Ook kunt u hier op afspraak de collectiedatabase en het digitaal aanbod raadplegen. U bent elke dinsdag t/m donderdag welkom in de studiezaal. Maak een afspraak via KIC@NMM.nl of bel 085-0036048.

Ontdek het nu

Het favoriete object van ...

Iedereen heeft wel een favoriet object in de expositie  van het museum. De keuzes zijn vaak verrassend. Ontdek de objecten aan de hand van verhalen van de medewerkers en  vrijwilligers. Wat is uw favoriete object?   

wie?

Leuke weetjes over de collectie

Hier kunt u informatie vinden over onderzoek of objecten uit de collectie.

Lees verder

Vraagcentrum

Heeft u een vraag over de collectie en heeft u het antwoord niet gevonden in onze collectiedatabase dan kunt u de vraag voorleggen aan onze deskundigen. Gebruikt u daarvoor het vraagformulier.

vraagformulier

Volg de collectie op facebook

Informatie over aanwinsten en over objecten uit de collectie van het NMM kun je nu volgen via facebook NMM collectie 

facebook NMM collectie

Handleiding Enigma codeermachine

In 2016 verwierf het NMM een uiterst zeldzame geheime Duitse handleiding van de Enigma, gedrukt met oplosbare inkt. Het museum was al in het bezit van een Enigma: een codeermachine die de Duitsers tijdens WO II gebruikte om geheime boodschappen over te brengen. Wanneer de begeleidende handleiding van de Enigma in handen van de vijand dreigde te vallen, kon de tekst worden opgelost in water. De handleiding is opgenomen in de vaste expositie van het NMM en te vinden in themaruimte 'Oorlogen'.

aanwinsten