Lees voor

De tentoonstelling

Op 3 december 1818 beschikte koning Willem I bij Koninklijk besluit dat elk regiment zijn eigen muziekkapel kreeg, waarmee vanaf 1 januari 1819 de Nederlandse militaire muziek een feit was. Met de bijzondere tentoonstelling Voorwaarts marsMuziek eert het NMM militaire muziek als onderdeel van de krijgsmacht. 

Aan de hand van 6 thema's doorloop je de geschiedenis van de militaire muziek en worden een aantal bijzondere elementen zoals het Groot Ceremonieel en de Taptoe nader toegelicht. 

Deze tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Defensie. Dankzij deze samenwerking hebben we een bijzonder muzikaal programma bij de tentoonstelling waarbij met enige regelmaat een militair muziekensemble een optreden zal verzorgen in het museum. Houd de agenda in de gaten voor het laatste nieuws.

De tentoonstelling Voorwaarts marsMUZIEK is vanaf 15 januari te zien in het NMM. Een tentoonstelling die je gehoord moet hebben!

Voorwaarts marsMUZIEK

Militairen en muziek, ze horen bij elkaar en dat gaat terug tot de oudheid. Toen al gaven bevelhebbers via trom-en trompetsignalen commando's aan de strijdende manschappen door. 

Daarnaast bleek muziek ook heel geschikt om de vijand angst aan te jagen en het eigen moreel juist hoog te houden. En, niet onbelangrijk: om letterlijk het tempo erin te houden. 

In de tentoonstelling Voorwaarts marsMUZIEK zijn een aantal uitzonderlijke objecten te zien, zoals een paradetrompet van Adolphe Sax, naar wie de saxofoon is vernoemd en een Edison die in 1961 door Wim Sonneveld werd uitgereikt aan de directeur/dirigent van de Luchtmachtkapel. Bovendien is er militaire muziek te horen, van zeer oud tot heel recent. 

Muziek in Nederland

In het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden kreeg vanaf 1819 elk regiment van het leger zijn eigen muziekkapel. De huidige Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' stamt van een van deze muziekkapellen af.

Elk regiment was trots op de eigen tradities en de militaire muziekgezelschappen leverden hieraan een flinke bijdrage. Zeker in vredestijd, als de muzikanten werden ingezet bij festiviteiten, in kazernes en op schepen, maar vooral ook daarbuiten, in de eigen legerplaatsen en garnizoenssteden. De burgerbevolking waardeerde dit en voelde zich juist door de militaire muziek en de muzikanten verbonden met hun plaatselijke legeronderdeel.

Van alle Nederlanders doet vandaag de dag tweederde aan cultuurbeoefening: ze bespelen een instrument, schilderen of spelen toneel. De militaire muziek heeft al sinds de 19de eeuw een voorbeeldfunctie voor talrijke harmonie- en fanfareorkesten, tamboerkorpsen en later ook de zogeheten drumbands.

Evenement: Nacht van de Militaire Muziek

 Op zaterdag 16 maart 2019 kun je als muziekliefhebber helemaal je hart ophalen. Dan vindt namelijk de vijfde editie van de Nacht van de Militaire Muziek plaats. Deze avond biedt je een gevarieerd muzikaal programma van ruim 35 optredens van meer dan 200 militaire muzikanten.  

Meer over de Nacht van de Militaire Muziek lees je hier. 

Lees meer