Wandelverhalen

WANDELVERHAAL 1
De geheimen van Fliegerhorst Soesterberg
 

Ontdek de geheimen van Fliegerhorst Soesterberg samen met conservator Dirk Staat. Je begint de excursie bij de fototentoonstelling over Fliegerhorst Soesterberg in het museum. Daarna neemt Dirk je mee naar een historische plek in de bossen van Soesterberg. Wandel je mee?

Deze excursie duurt ongeveer 1,5 uur. 

WANDELVERHAAL 2
Vliegbasis Soesterberg in de Koude Oorlog

Wist jij dat de Koude Oorlog zijn sporen heeft nagelaten op het terrein van het Nationaal Militair Museum? Ga met conservator Alfred Staarman in een DAF-328 of half-track mee op ontdekkingstocht door geheim militair gebied en kom alles te weten over de functie van Vliegbasis Soesterberg in de Koude Oorlog. Spannend! 

Deze excursie duurt ongeveer 1,5 uur. 

Let op: alle wandelverhalen zijn gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor het museum. ‘Koop’ een gratis ticket voor de wandelverhalen in onze ticketshop. Koop hier, indien nodig, ook het benodigde museumticket.

Wapencolleges

WAPENCOLLEGE 1
Wapens uit de Tweede Wereldoorlog 

Altijd al een keertje wapens die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog willen zien? Conservator Mathieu Willemsen laat je verschillende infanteriewapens zien uit Nederland, Duitsland, Amerika en het Verenigd Koninkrijk; de verschillen en overeenkomsten.  

WAPENCOLLEGE 2
Wapens met een dubieus verleden
 

Het Nationaal Militair Museum is in bezit van een aantal wapens met een dubieus verleden. Zoals het verhaal achter dit wapen wat is gevonden in een vioolkoffer. Conservator Mathieu Willemsen laat je diverse wapens uit het depot zien en legt onder andere uit waar de wapens zijn gevonden en waarvoor ze ooit werden gebruikt. 

WAPENCOLLEGE 3
Van zwaard tot sabel: het gevestwapen door de eeuwen heen
 

Wat weet jij van harnassen en helmen? Of speren en sabels? Conservator Jeroen Punt neemt je mee naar het depot voor een uniek kijkje achter de schermen bij de afdeling Vroege Wapens zoals zwaarden en sabels. Tijdens deze sessie sta je oog in oog met deze indrukwekkende collectie en kun je Jeroen alles vragen.  

Let op: voor alle wapencolleges geldt toegang 18+. Verplicht kopie van identiteitsbewijs meenemen. Kopie wordt ingenomen.

FILMVOORSTELLING

Er bestaan honderden oorlogsfilms maar bij weinig genres lopen de meningen zo uiteen. Geeft de film een goed beeld van de werkelijkheid of is het fictie en beeldvorming? Wat klopt er, en wat niet?

Het NMM vertoont achter elkaar de documentaire Memphis Belle; a story of a flying fortress (1943) en de speelfilm Memphis Belle (1990). Beide films gaan over de 25e missie van een Amerikaanse B-17 bommenwerper.

In de zaal zullen ook een aantal bijzondere voorwerpen te zien zijn zoals het toentertijd zeer geheime richttoestel: de Norden Bomb Sight.

 • Zaterdag 26 november
 • Starttijd: 19.30 uur
 • Kosten: € 10 (inclusief koffie/thee/drankje)
 • Tickets verkrijgbaar in de ticketshop. Geen museumticket nodig.

Nog meer verhalen

ONZE VRIJWILLIGER VERTELT

Verhalen van vrijwilligers bij of in een voertuig, vliegtuig of ander object op gezette tijden. 

 • Elke zaterdag in november (5, 12, 19, 26 november)
 • Starttijd: 11.00, 13.00 en 15.00 uur 
 • Kosten: gratis op vertoon van een geldig museumticket

CONSERVATOR VERTELT 

Korte verhalen van conservatoren bij objecten in het museum op gezette tijden. 

 • Elke woensdag in november (2, 9, 16, 23, 30 november)
 • Starttijd: 11.00, 13.00 en 15.00 uur 
 • Kosten: gratis op vertoon van een geldig museumticket

Zien we je bij Museum Vol Verhalen?

Tickets

4x een unieke beleving

 • Unieke verhalen op een unieke plek

 • Door onze eigen conservatoren en vrijwilligers

 • Van lezingen tot wandelingen

 • Verdiepend, verrijkend, verrassend!