museum vol verhalen: cyberwar

Cyberwar: dichterbij dan je denkt!

Vroeger vochten we met tanks en geweren en was dreiging zichtbaar. Nu in 2021 is dat heel anders. Bekijk de video, waarin oud MIVD-directeur Pieter Cobelens alles vertelt over deze onzichtbare dreiging in zijn confronterende lezing ‘Cyberwar: dichterbij dan je denkt!’. Helaas gaat zijn lezing in het museum op 21 november in verband met de aangescherpte maatregelen niet door.

museum vol verhalen: sniper op missie

Sniper op missie

De meeste mensen kennen snipers uit Hollywoodfilms. Toch is het leven van een sniper niet zo glamoureus als je misschien denkt. Je ligt bijvoorbeeld vaak uren in een greppel te wachten op dat ene moment van actie. Hoe hou je dan je focus vast? Bekijk de video waarin oud Commando Adjudant en sniper Piet alles vertelt over hoe de kleinste details soms je leven kunnen redden. Helaas gaat zijn lezing in het museum op 19 november in verband met de aangescherpte maatregelen niet door.

van speer tot sabel

Van speer tot sabel

Wat weet jij van harnassen en helmen? Of speren en sabels? Conservator Jeroen Punt geeft je in deze video een uniek kijkje achter de schermen bij de vroege wapens.

van kruit tot kogel

Van kruit tot kogel

Wist je dat we nu nog bijna dezelfde patronen gebruiken als in de 19e eeuw? En dat buskruit pas in 1885 werd vervangen door rookzwak kruit? Conservator Mathieu Willemsen vertelt je alles over de ontwikkeling van de vuurwapens in zijn online college op 24 november om 15.00 uur. Stay tuned op Facebook en Instagram.

Persoonlijke verhalen

Van de Bölkow helikopter tot de Dornier vliegboot. En de B-25 Mitchell tot De Jas van Ben Swagerman. Elk museumstuk heeft een verhaal. En achter sommige objecten schuilen wel hele bijzondere verhalen. Daarom hoor je elke woensdag en zaterdag in november een persoonlijk verhaal bij verschillende objecten. Bekijk hier de volledige maandkalender.

Goed om te weten: de verhalen bij de Breguet Atlantic en de F-27 kunnen door de aangescherpte maatregelen helaas niet doorgaan. Maar vrijwilligers Cees, Wim, Goos en Max staan elke woensdag en zaterdag klaar met hun bijzondere verhalen.