313 squadron

313 Squadron bestaat 70 jaar

Reden voor een feestje! 313 vliegt inmiddels alweer enige tijd met de F-35, maar is ook lange tijd een F-16 squadron geweest. In deze periode werd het squadron een Tijger squadron.

Embleem van 313 squadron: links het oude embleem en rechts het nieuwe embleem met de tijgerkop.

Opgericht in 1953

Het squadron wordt in 1953 opgericht als omscholingssquadron voor vliegers die in de Verenigde Staten zijn opgeleid. Met de introductie van de F-16 in 1988 verliest het squadron zijn opleidingstaak en krijgt het op 1 april 1990 een operationele status. Het embleem met een adelaar in ‘opgeheven vlucht vanaf een startbaan’ wordt daarom vervangen door een tijgerkop. Vanaf april 1994 verzorgt het squadron de Theatre Qualification Training om vliegers te laten wennen aan het Europese luchtruim. 313 squadron verhuist in 2005 naar Volkel waar het in 2020 al haar F-16’s overdraagt aan 312 squadron. Het zal als eerste squadron van de vliegbasis met de F-35 gaan opereren.

F-16B J-265 in vlucht met jubileumtail 'NATO 50 YEARS'. Deze tail is ook te zien in de expo 'F-16: 50 JAAR FAST FORWARD'.

Geschiedenis van de Tijger

Als op 25 januari 1989 het nieuwe embleem van 313 squadron onthuld wordt gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: de Koninklijke Luchtmacht heeft eindelijk een ‘Tiger’ squadron. Het kan daarmee lid worden van het illustere gezelschap squadrons van de NAVO dat elk jaar de befaamde Tiger Meet organiseert. De officiële oprichting gaat gepaard met de aankoop van een Siberische tijger van de Oost-Berlijnse dierentuin met de naam ‘Felcun’, die in Dierenpark Emmen wordt ondergebracht.

Tiger Association

Het squadron wordt op 14 oktober 1990 officieel lid van de Tiger Association en is tijdens de Royal International Air Tattoo in Fairford (UK) in 1991 voor het eerst bij de Tiger Meet aanwezig. Het squadron maakt indruk met de beste demonstratie van het evenement, maar ook met een dans op tijgerklompen op muziek van de hit ‘Tigerfeet’. Een jaar later is het squadron gastheer op vliegbasis Twenthe. Voor de gelegenheid wordt een Volvo in tijgerkleuren gespoten en worden unieke T-shirts, patches, stikkers en petten ontworpen.

Deze informatie is afkomstig uit het boek Goodbye F-16. Alle negen F-16 squadrons komen in dit boek aan bod. Het boek is te koop in de museumwinkel of via uitgeverij Geromy.

F-35 met jubileumtail ter ere van het 70-jarig bestaan van het 313 squadron (foto: 313 squadron).
Jubilieumtail 313 squadron (foto: 313 squadron).

Jubileumtail

Typisch voor de luchtmacht cultuur is dat vliegende squadrons de staarten van hun vliegtuigen beschilderen voor speciale gelegenheden. Meestal een combinatie van mascotte en embleem. Ter ere van het 70-jarig bestaan heeft 313 squadron deze jubileumtail voor de F-35 gepresenteerd.

Wil je meer weten over het beschilderen van vliegtuigstaarten? Lees dan dit artikel.

Conservator NMM Alfred Staarman
"313: scherpgetand met een indrukwekkende staat van dienst. Even geen tijd voor bescheidenheid: hard to be humble." Alfred Staarman - Conservator