Chaffee tank in het NMM

M24 Chaffee

De Amerikaanse M24 Chaffee was een lichte tank die door de Koninklijke Landmacht werd gebruikt voor verkenningsdoeleinden.

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog zocht het Amerikaanse leger een opvolger voor de Stuart lichte verkenningstank. De M24 Chaffee werd ontwikkeld om sneller, sterker en beter bepantserd te zijn dan de Stuart. Twee onafhankelijke V8-motoren maakten de tank mobiel. Het 75 millimeter kanon, dat oorspronkelijk was ontworpen als boordkanon voor een B-25 Mitchell bommenwerper, zorgde voor voldoende vuurkracht. Vertraging bij de productie zorgde er echter voor dat de Chaffee veel later dan gepland in Europa aankwam.

Een Chaffee tijdens een oefening van de koninklijke Landmacht. Bron: Wim den Dunnen

Verkenningstaak

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Koninklijke Landmacht de beschikking over Chaffee’s. Ze werden ingedeeld bij verkenningseenheden van de cavalerie.

Een verkenningseskadron bestond uit drie pelotons; ieder peloton had vier jeeps, twee Chaffee-tanks, een halftrack met een 81mm-mortier en halftrack met een infanteriegroep. Verkenningseenheden gingen voor de andere eenheden uit, en zochten bijvoorbeeld naar goede routes of zwakke plekken van de vijand. Het gevecht gingen ze zoveel mogelijk uit de weg, dat moest de hoofdmacht leveren. De snelle en lichte voertuigen van de verkenners zorgden dat ze snel grote afstanden konden afleggen, ook door moeilijk begaanbaar terrein.

Militairen testen de Chaffee in onder water gezet gebied. Bron: Wim den Dunnen

Opvolging

De Chaffee’s en halftracks stamden uit de Tweede Wereldoorlog en raakten eind jaren vijftig versleten. Onderhoud en reparatie kostten steeds meer tijd en moeite, maar er was geen vervanger beschikbaar. De verkenners hebben tijdelijk zelfs de logge en langzame Centurion-tank moeten gebruiken, voordat de opvolger van de Chaffee beschikbaar was: de AMX-13. De halftracks werend vervangen door de M113. Tegenwoordig heeft de landmacht nog steeds verkenningseenheden, en die gebruiken de Fennek. Al deze bijzondere voertuigen kun je in het Arsenaal bekijken.

De M24 Chaffee tank in het museum

SPECS

Krijgsmachtonderdeel: Koninklijke Landmacht
Aantal in gebruik: ongeveer vijftig (1953-1962)
Bouwjaar: 1944
Functie: Verkenningen en ondersteuning infanterie
Bemanning: 5 (chauffeur, bijrijder/radio-operateur lader, schutter en commandant)
Motor: 2x Cadillac V8
Vermogen: 2x 110 pk
Aandrijfwiel: Voor
Max. snelheid: 55 km/u
Gewicht: 18.000 kg
Bewapening: 75 mm kanon, 2x .30-mitrailleur, .50 mitrailleur
Bepantsering: 25 mm (front)

Drs. Alfred Staarman, Hoofd Collectie NMM
"De M24 Chaffee was een praktische tank die perfect was voor verkenningen." Drs. Alfred Staarman, Hoofd Collectie NMM