Jas van Swagerman

DOOR VRIJWILLIGER WIM RHEBERGEN

In de schatkamer hangt de jas van Ben Swagerman. In deze bijzondere ruimte in het Nationaal Militair Museum hangen nog meer betekenisvolle uniformen maar dat van Swagerman springt er voor mij echt uit. Hij was tweede luitenant-reservist en diende bij het Wapen der Militaire Luchtvaart, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht.

Wim Rhebergen met een foto van Ben Swagerman.

Een moedig man

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vloog Swagerman vier dagen lang missies en deed dat met verschillende vliegtuigen. Hij schoot vanuit de lucht Duitse toestellen neer en bombardeerde een ingenomen vliegveld.

Al op de eerste dag van de oorlog werd zijn vliegtuig neergeschoten, maar Swagerman overleefde dit wonder boven wonder. 

Na het ongeval meldde hij zich opnieuw bij zijn eenheid. Op 13 mei 1940 werd hij weer aangevallen tijdens een missie en Swagerman sneuvelde. Voor zijn moedige acties werd hij na zijn dood onderscheiden met de Militaire Willemsorde, de hoogste dapperheidsonderscheiding.  

Jas van Swagerman

Ben Swagerman en zijn collega’s hebben zich uiterst moedig gedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog zoals vele anderen dit in die tijd ook deden. Voor mij mag dit in de huidige tijd blijvend gezien en gehoord worden. Zijn jas hangt ten slotte niet zomaar in de schatkamer van het Nationaal Militair Museum. De jas is op zichzelf geen pronkstuk maar het verhaal van Swagerman des te meer.  

Ik zal de ontmoeting met de neef van Ben Swagerman en een aantal andere familieleden van hem in het museum niet snel vergeten. We hebben tot op de dag van vandaag nog altijd contact met elkaar.

"Het is mijn missie zijn verhaal te blijven vertellen en levend te houden zodat hij niet vergeten wordt." Wim Rhebergen - Vrijwilliger NMM

Onze vrijwilligers hebben een groot aandeel in de bezoekerservaring van het museum. Vaak hebben de vrijwilligers een persoonlijke relatie met de krijgsmacht, het museum of een specifiek collectiestuk.

Ook vrijwilliger worden?