Vrijwilliger vertelt
Dornier Do-24K

DOOR CEES VAN NIEL

De Dornier is een van de grootste objecten in het Nationaal Militair Museum. Het vliegtuig heeft een enorm vleugeloppervlak, drie motoren en een sierlijk ontwerp. Het toestel heeft een dubbelfunctie. Het kan vliegen maar ook varen; een vliegboot. De Dornier kan alleen vanuit het water opstijgen en landen en dat is een prachtig gezicht. De onderzijde van het toestel heeft echt de vorm van een boot en is door een Nederlandse marineofficier ontworpen. Het toestel is bij Aviolanda in Papendrecht gebouwd.

Nederlands-Indië

De Nederlandse versie kreeg de naam ‘Do-24K’. De bewapening van de Do-24K bestond uit twee lichte mitrailleurs in een staart- en neuskoepel. In het midden van het toestel bevond zich een koepel met een kanon.

Verbinding met de wereld
De Dornier is speciaal gemaakt voor gebruik in Nederlands-Indië. Nederlands-Indië bestond uit 18.000 eilanden en de eilanden waren destijds erg moeilijk bereikbaar. Doordat er in die tijd nauwelijks treinen waren en niet ieder eiland beschikte over een airstrip, zorgde de Dornier voor de verbinding met de wereld.  

'Thuiskomen'

De Dornier betekent voor mij ‘thuiskomen’. Thuiskomen op een plek waar ik goede herinneringen aan heb: ergens op een van de eilanden in het Caribisch gebied.

Wanneer ik op een van de Benedenwindse Eilanden rondloop en mijn ogen sluit lijkt het net alsof ik heel even in Nederlands-Indië ben. In mijn verbeelding loop ik daar rond door de straatjes, zie vriendelijke mensen die daar wonen en leven en kijk door de ramen van de kleine verschillende Indische winkeltjes. Ik ruik de heerlijke geur van de typische soorten kruiden en specerijen en het Indische eten. Het is juist dit gevoel dat ik ervaar wanneer ik bij de Dornier sta. 

"De Dornier is mijn favoriete collectiestuk in het Nationaal Militair Museum. Het voelt een beetje als ‘thuiskomen’." Cees van Niel - Vrijwilliger NMM

Onze vrijwilligers hebben een groot aandeel in de bezoekerservaring van het museum. Vaak hebben de vrijwilligers een persoonlijke relatie met de krijgsmacht, het museum of een specifiek collectiestuk.

Ook vrijwilliger worden?