Peter Tankink na zijn laatste vlucht in de F-16

Laatste vlucht Peter ‘Wobble’ Tankink

Op vrijdag 23 juni 2023 vloog commodore-vlieger Peter Tankink zijn laatste vlucht in de F-16. Hij was de enige Nederlandse vlieger die een vijandelijke MiG-29 uit de lucht schoot.

Bekijk het interview met Peter Tankink.

'Wobble' over zijn laatste vlucht

Iedere vlucht met de F-16 begint met een uitgebreide voorbereiding. Ook voor de meer dan ervaren commodore-vlieger Peter ‘Wobble’ Tankink. Het was dan wel zijn laatste vlucht, maar veel tijd om erbij stil te staan had hij voor zijn gevoel niet. Voordat hij het vliegtuig opstart worden de laatste inspecties uitgevoerd. “Je stapt in, je doet het dak naar beneden, je helm op en dan wordt de motor gestart en je gaat alle systemen testen. Dan vraag je aan de luchtverkeersleiding toestemming om te taxiën. En dat was eigenlijk het eerste moment. Toen ik gas gaf om de lucht in te gaan, dat was voor mij wel de eerste keer dat ik dacht: ja, het is toch echt voor de laatste keer.”

Luchtmachtwaardig afscheid

Een fly-by voor familie, vrienden en (oud)collega’s mocht natuurlijk niet ontbreken. “Wij zijn met zes vliegtuigen heel langzaam in een mooie formatie langs gevlogen. Uiteindelijk heb ik nog één hoge snelheidspass gedaan. Ik moest nog even met de naverbrander langs het publiek”, vertelt hij met een glimlach.

Na de landing werd Wobble opgewacht door twee brandweerwagens, die een “prachtig mooie waterboog maakten” waar hij doorheen kon taxiën. Vervolgens stond hem een luchtmachtwaardig afscheid te wachten.

Het Nationaal Militair Museum mocht bij deze memorabele dag aanwezig zijn en dat hebben we vastgelegd. Bekijk de video voor een terugblik met Peter Tankink op zijn allerlaatste vlucht.

Commodore-vlieger Peter ‘Wobble’ Tankink
“Misschien besef ik me nu nog steeds niet dat het echt wel de laatste keer is geweest.” Commodore-vlieger Peter ‘Wobble’ Tankink