Lees voor

Genghis Khan
wereldveroveraar te paard

Was te zien t/m 27 augustus 2017

Klik hier voor tickets
Genghis Khan

Bijzondere tentoonstelling voor jong én oud!

Genghis Khan voerde ontelbare veldtochten. Raasde met een leger van zo’n 100.000 krijgers te paard van Mongolië tot aan de Donau. En stichtte het grootste imperium in de wereldgeschiedenis. Nu verovert hij Nederland. Met ‘Genghis Khan, wereldveroveraar te paard’.

Genghis

Een indrukwekkende tentoonstelling over het leven van Genghis Khan. Zijn krijgsmacht. En militaire innovaties. Met zeldzame topstukken, uitgebreide presentaties en met meer dan 200 bijzondere schatten uit het Inner Mongolia Museum te Hohhot, China. Zoals fluitende pijlen, prachtige sieraden, 800 jaar oude zijden kleding en een gouden zadel. 

De tentoonstelling was te zien t/m 27 augustus! 

Schatten

De tentoonstelling omvat bijzondere schatten uit Mongolië. De meeste van deze schatten zijn ruim 800 jaar oud. Een van de topstukken is het gouden zadel. 

Nooit eerder verlieten deze schatten hun thuisland. Het Nationaal Militair Museum is het eerste museum dat deze schatten mag tentoonstellen. 

Activiteiten

Leuke activiteiten voor kinderen in het kader van Genghis Khan! De activiteiten vinden plaats in de workshopruimte en buiten op het Mongools oefenveld aan de restaurantzijde van het museum.

  • Workshops: maak je eigen Pijl en Boog of Dromenvanger (op woensdagmiddag en in het weekend, en iedere dag in de schoolvakanties t/m 27 augustus)
  • Training op het Mongools oefenveld: Ponyrijden & boogschieten (LET OP: tijdens zomervakantie alleen in het weekend van 13.30-16 uur en t/m 27 augustus)

Kosten: € 5,- per deelnemer per workshop, €2, ponyrijden, €5,- boogschieten

Tickets uitsluitend binnen verkrijgbaar, bij de museumkassa.

3D objecten

In de tentoonstelling kun je ook enkele bijzondere objecten uit de eigen collectie van het NMM bewonderen. Hieronder kun je een aantal van deze objecten in 3D bekijken. Klik op een item en beweeg met je muis om het van iedere gewenste hoek te bekijken.

Blog

De voorloper van de handgranaat

Pas na de ‘uitvinding’ van het zwarte buskruit kon er een explosieve handgranaat worden vervaardigd. Toch vinden we vóór de 14e eeuw, waarin het kruit in West-Europa in gebruik werd genomen, wel voorwerpen die men handgranaat zou kunnen noemen. In de collectie van het NMM bevinden zich 2 Seljukische (brand-)handgranaten uit de 12e of 13e eeuw (inv. nr. 050403). De granaten zijn vervaardigd van terracotta (gebakken klei) en zouden zijn gevuld met een brandbare vloeistof en voorzien van een lont. Bij het neerkomen moest het omhulsel breken en kon de vloeistof zich al brandend verspreiden.Deze zogenaamde handgranaten zijn in gebruik geweest in het gehele Midden Oosten, van Egypte tot Afghanistan. 

Met springstof gevulde handgranaten konden pas effectief worden gemaakt nadat men in staat was holle ijzeren voorwerpen te gieten. Dit was rond 1500. Vóór die tijd werd naast klei ook gebruik gemaakt van karton, bamboe, hout en tin. Veel meer effect dan schrik en verwarring hadden deze voorwerpen echter niet, maar ze zijn te beschouwen als voorlopers van de moderne aanvalshandgranaat.

Binnen-Mongolië

Deze foto's van China, Binnen-Mongolië, het Mausoleum van Genghis Khan, en de collectie inspectie bij het Inner Mongolia Museum te Hohhot zijn gemaakt in de aanloop naar de tentoonstelling. Hier komen de prachtige schatten vandaan.

Tempels in China

De verboden stad

Mausoleum Genghis Khan

Inner Mongolia Museum te Hohhot, China

Dit is het museum waar de collectiestukken uit de Genghis tentoonstelling vandaan komen.

Collectie inspectie

Onderdelen van het gouden zadel worden na inspectie zorgvuldig ingepakt voor de lange reis richting NMM

Collectie inspectie

Collectie inspectie in het Inner Mongolia Museum, begin januari 2017.

Collectie transport

Na inspectie en zorgvuldig verpakken, worden de verschillende dozen en objecten in deze grote kisten naar Nederland gevlogen.

Aankomst collectie bij het NMM

Op donderdag 9 februari 2017 arriveerde de collectie in grote kisten bij het NMM

literatuur

Mongoolse en Tartaarse invloeden op de Huzaren en Ulanen

Rashid al-Din

Geschiedenis van de Mongolen

Vanaf 20 maart zijn ook bladzijden te zien uit het Album van Kronieken van Rashid al-Din. Eén van de grootste literaire schatten ter wereld uit de Middeleeuwen. Het museum toont één van de vroegste nog bestaande exemplaren ter wereld en het enige vroeg-14e-eeuwse Arabisch exemplaar.

Ghazan Khan gaf Rashid opdracht een volledige geschiedenis van de Mongolen te schrijven. Hij voltooide dit werk tijdens de regeerperiode van Öljeitü, de opvolger van Ghazan Khan. Van Öljeitü kreeg hij de opdracht het werk uit te breiden met een beschrijving van alle toen in dat deel van de wereld bekende kronieken. Dit werk werd de Jami' al-tawarikh genoemd.

Uniek manuscript

Nieuws

Agenda