Medailles Invictus Games 2022

Medailles van de
Invictus Games

Op de Invictus Games laten gewonde (oud-)militairen zien waar ze toe in staat zijn. Het is een bijzonder evenement, dat vorig jaar in Nederland plaatsvond. Onze collectie is sinds kort een aantal bijzondere voorwerpen van de Invictus Games rijker.

Koning Willem-Alexander bezoekt de Invictus Games in Den Haag. Bron: Ministerie van Defensie

I Am Invictus

In april 2022 vonden in Den Haag de Invictus Games plaats. Dit is een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Meer dan vijfhonderd deelnemers uit zeventien landen namen het in tien sporten tegen elkaar op. Maar bij de Invictus Games gaat het niet alleen om winnen.

Het doel van het evenement is de sporters te helpen bij hun herstel. Sport is het middel om persoonlijke doelen te halen, begrip te ervaren en de eigenwaarde te vergroten. ‘Invictus’ betekent dan ook ‘onoverwonnen’: het staat voor wat de sporter, ondanks zijn of haar verwondingen, kan bereiken.

Lgen b.d. Mart de Kruif draagt de objecten over aan conservator Dirk Staat.

Unieke schenking

De Invictus Games is een militair evenement, dat bovendien vorig jaar in Nederland werd georganiseerd. Daarom zijn we erg blij dat de organisatie een aantal bijzondere objecten aan ons museum heeft geschonken. De voorzitter van het organiserend comité, Luitenant-Generaal b.d. Mart de Kruif, droeg onder meer de Invictus Games-vlag over. Deze wapperde tijdens de Games op het Zuiderpark. Ook schonk hij het blauw-gele bandje dat de aanvoerder van de Oekraïense delegatie tijdens de Games knoopte. En drie topstukken: een gouden, zilveren en bronzen medaille.

Prinses Margriet ontvangt de eerste medailles in Soesterberg. Bron: Ministerie van Defensie

Medailles

Vorig jaar maart werden de eerste medailles van de Invictus Games Den Haag geslagen. De Koninklijke Marechaussee bracht ze met een pantservoertuig naar Soesterberg. Bij ons museum nam Prinses Margriet, erevoorzitter van het organisatiecomité, de medailles in ontvangst. Drie van de medailles die na het evenement zijn ‘overgebleven’, zijn nu terug in Soesterberg. Ze liggen in ons depot, maar krijgen in de toekomst een mooie plek in ons museum.

Op de medaille staat ‘Grow through what you go through’, groei door wat je doormaakt.
Conservator NMM Dirk Staat
"De finale rolstoelrugby op de Invictus Games is een van de meest spectaculaire, gewelddadige en hartverwarmende dingen die ik ooit heb gezien. Ik ga dat nooit meer vergeten." Dirk Staat - Conservator