Leopard 2A6

Waarom hebben tanks een naam?

Het is je vast al eens opgevallen; tanks met een stoere en unieke naam. Waarvoor dient deze naam en waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

TANKS VAN HET NEDERLANDSE LEGER

Toen het Nederlandse leger nog eigen tanks had, werden deze vaak voorzien van krijgshaftige of historische namen. Een officieel voorschrift lijkt er niet te zijn geweest, maar het benamen van tanks gebeurde wel enigszins gereguleerd. De tanks van het A (Alfa)-eskadron kregen bijvoorbeeld namen die begonnen met een A, die van de Bravo met een B, enzovoort. De commandant bepaalde uiteindelijk of de naam – die soms door de bemanning werd bedacht – op de tank mocht.

De Leopard 2A6 Main Battle Tank in de collectie van het NMM heeft de naam Archangel (aartsengel).

HET BEEST BIJ DE NAAM NOEMEN

De traditie om tanks – en soms ook stukken (raket)geschut – namen te geven is al zo oud als de tank zelf. Al meteen na de introductie van de tank in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) droegen de landschepen eigen namen. Dit heeft een aantal redenen. Anders dan infanteristen, die hun voertuig toch vooral zien als battlefield taxi om op hun werkplek te komen, is de tank voor zijn bemanning veel meer een huis. De cavaleristen brengen er veel meer tijd in door dan andere militairen in hun voertuigen.

Als er een stuk of twintig tanks bij elkaar staan, kun je je eigen tank bovendien veel sneller terugvinden als deze een unieke naam heeft; dat gaat sneller dan het lezen van een kenteken. Daarnaast is het zo dat een stoere of heldhaftige naam het moreel kan versterken. Het zit toch net even lekkerder in de Conqueror of de Devastator dan in de KL-36-28 met dat scheurtje in het rechter achterlicht, nietwaar?

Ten slotte, en dat is misschien wel de meest traditionele reden: cavaleristen zijn de traditiehouders van het paardenvolk. En paarden hebben nu eenmaal een naam. Marengo (het paard van Napoleon) of Copenhagen (de trouwe viervoeter van Wellington) zijn bijvoorbeeld allebei genoemd naar een veldslag.

Conservator NMM Dirk Staat
"Ze zullen niet snel een speelfilm maken die 'KL-24-38' heet, denk ik. Maar 'Fury' is een ander verhaal. Daarom is een coole tanknaam altijd beter." Dirk Staat - Conservator NMM